Održan 10. Međunarodni uspon na Crnook

Više od 200 planinara učestvovalo je na 10. Međunarodnom usponu na Crnook, koji je održan u organizaciji Opštine Bosilegrad i Sportskog udruženja za planinarstvo „Mladost“, uz podršku Planinarskog saveza Srbije, javlja NRTV-Bosilegrad.

Ljubitelji prirode iz Srbije, Bugarske, Severne Makedonije i Republike Srpske okupili su se na mestu Obe reke, u ataru sela Crnoštica, na kojem je predsednik opštine Vladimir Zaharijev kao domaćin svečano otvorio akciju. Učesnici su krenuli ka memorijalnom kompleksu „Kinstan“, nakon čega je usledio završni uspon na Crnook, koji se nalazi na 1881m n.v. Sa ovog vrha pogled seže do Vitoše u Bugarskoj, Osogovskih planina u Makedoniji, kao i do svih planina južne Srbije. Učesnici su prešli ukupno oko 20km staze, delimično kružnog oblika, uz visinsku razliku od 950m pri usponu i isto toliko pri silasku.

Prilikom silaska, na mestu Soborište kod crkve Sv. Petra i Pavla, organizovan je besplatni ručak za sve učesnike, koji su mogli da uživaju u raznovrsnim specijalitetima iz bosilegradskog kraja. U okviru kulturno-umetničkog programa nastupili su folklorni sastavi Centra kulture „Bosilegrad“ i SD „Mladost“. Predsednik opštine Zaharijev uručio je zahvalnice svima koji su učestvovali i pomogli u organizaciji akcije, kao i planinarskim udruženjima.

Među učesnicima uspona bio je i Ekse Videla, bloger iz Čilea, koji živi u Srbiji.

„Bavim se istraživanjem i promocijom neobičnih destinacija po Srbiji. Prvi put sam u Bosilegradu, oduševljen sam prirodom, čistim vazduhom i mislim da je ovo pravo mesto za odmor. Uspon na Crnook je fantastično iskustvo za mene, pozivam sve ljubitelje prirode i avanturiste da posete ovu netaknutu prirodu. Vidimo se u septembru na džipijadi“, rekao je Videla.

Izvor i foto: NRTV-Bosilegrad

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar