Projekcija filma “Blaga staroplaninske riznice” autora Vladimira Manića večeras u selu Senokos

U staroplaninskom selu Senokos večeras od 20:00 časova biće održana projekcija filma “Blaga staroplaninske riznice” autora Vladimira Manića, inače velikog zaljubljenika u prirodne lepote Stare planine i dugogodišnjeg istraživača njene flore, faune i kulturno-istorijskog nasleđa.

Ovo Manićevo najnovije ostvarenje je priča o iskonskoj želji čoveka da zaviri u nepoznato. Putovanjem kroz divlje i neistražene prostore Stare planine autor filma već godinama pokušava da prodre u njene tajne i otkrije njene istinske prirodne bisere.

Manić je autor brojnih dokumentarnih filmova o Staroj planini, živi i radi u Nišu, a korenima je vezan za dimitrovgradsko selo Izatovci na Staroj planini, koga često posećuje. U njegovom filmskom opusu najvažnije mesto pripada kratkometražnim i dugometražnim dokumentarnim i dokumentarno-igranim filmovima o prirodnim i kulturno-istorijskim vrednostima Stare planine.

Dobitnik je značajnih nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima. Njegove fotografije snimljene na različitim lokalitetima stroplaninske lepotice, našle su svoje mesto u mnogim stručnim časopisima i školskim udžbenicima, a film “Visok” Ministarstvo prosvete je proglasilo nastavnim sredstvom.

A. Todorov

Foto: Vladimir Manić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar