Vuković Benz dobija državno zemljište na korišćenje u Mazgošu

Opština Dimitrovgrad je donela odluku o davanju na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u Mazgošu firmi Vuković Benz za potrebe izvođenja geoloških istražnih radova kojima bi se utvrdile rezerve lignita u okolini ovog sela. Odluku je 21. avgusta potpisao predsednik opštine Vladica Dimitrov, a uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Novosadska firma Vuković Benz d.o.o. će time dobiti pravo da u narednih 30 godina koristi parcelu površine od 2,1 hektar koja se nalazi na prostoru istočno od nekadašnjeg rudnika uglja i čija je istočna granica parcele ujedno i državna granica sa Republikom Bugarskom.

Namera ove firme čiji je direktor Dragoslav Vuković je da na tom prostoru sprovede “istraživanja i eksploataciju uglja u vidu otvaranja površinskog kopa” kako je navedeno u pismu o namerama koje su 24. januara iz Vuković Benz-a uputili Opštini Dimitrovgrad.

Naknada za korišćenje ovog zemljišta iznosi 750 hiljada dinara po hektaru godišnje, a firma Vuković Benz je bila jedina koja se javila za ovu parcelu na oglas koji je Opština Dimitrovgrad raspisala 19.jula ove godine.

Zainteresovana pravna i fizička lica imaju pravo da protiv ove odluke Opštine Dimitrovgrad ulože žalbu Upravi za poljoprivredno zemljište ili lokalnoj samoupravi do 5. septembra.

Na osnovu informacija koje je FAR dobio od meštana Mazgoša, osobe koje se predstavljaju kao predstavnici firme Vuković Benz nastoje da mimo državnog zemljišta za potrebe rudnika otkupe i zemljište u privatnoj svojini na lokaciji oko nekadašnjeg rudnika, ali se suočavaju sa činjenicom da mnoge parcele imaju i po nekoliko suvlasnika od kojih su neki i van granica Srbije.

Među vlasnicima zemljišta i meštanima postoji podeljenost u pogledu prodaje zemljišta za eksploataciju lignita, a u selu je pokrenuta i peticija protiv otvaranja rudnika.

S. Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar