Uspenije presvete Bogorodice – Velika Gospojina

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar 28. avgusta obeležavaju Uspenije presvete Bogorodice, jedan od najvećih hrišćanskih praznika u narodu poznat kao Velika Gospojina, Golema Bogorodica i praznik majki i dece. Prazniku prethodi dvonedeljni post.

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine, u znak sećanja na pobedu nad Persijancima, a crkvene knjige kažu da je Majka Božja nadživela sina, nastavila njegovu misiju i bila svedok mnogih slavnih događanja. Do kraja života živela je u Jerusalimu, okružena pažnjom apostola i prve hrišćanske zajednice.

Kao što joj je nekad arhangel Gavrilo saopštio da će roditi Sina Božjeg, tako ju je obavestio da će se na ovaj dan upokojiti. Vaznela se na nebo i “predala svoj duh u ruke Spasitelja”.

U dimitrovgradskom selu Kamenica na Staroj planini Velika Gospojina je seoska slava, slava je i grada Pirota i manastira Sukovo i državni praznik u Grčkoj i Rumuniji.

Običaji u narodu

Na Veliku Gospojinu se ne rade poslovi u kući i oko nje. Žene ne bi trebalo da započinju nove poslove već samo da nastavljaju započeto. Dani do Male Gospojine, 21. septembra, su najbolji za branje lekovitog bilja. Beru se borovnice i lekovite trave uz verovanje da će one doneti zdravlje i blagostanje u porodici. Takođe se veruje da su jaja prikupljena u ovom periodu najkvalitetnija i dugo ostaju sveža.

Pripremio: P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar