Nastavu na manjinskim jezicima u Srbiji pohađa približno 60.000 učenika

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog saopštilo je da nastavu na manjinskim jezicima na svim nivoima obrazovanja u Srbiji pohađa približno 60.000 đaka.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu Vlade Srbije se podeća na to da pripadnici nacionalnih manjina u Srbiji imaju pravo da pohađaju nastavu koja se izvodi na njihovom maternjem jeziku.

Pravo na obrazovanje na vlastitom jeziku u Republici Srbiji garantovano je Ustavom (član 79), potvrđeno u Zakonom o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina (članovi 13, 14 i 15), a detaljnije razrađeno čitavim setom obrazovnih zakona. Ono je zasnovano na uverenju da je obrazovanje na maternjem jeziku važan resurs za očuvanje i razvoj nacionalnog identiteta pripadnika svake zajednice, razvoj samopoštovanja i pozitivnog samovrednovanja, što su vrednosti čijim je doslednim primenama Srbija posvećena.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je početak nove školske godine i poželeo mnogo uspeha učenicima koji pohađaju nastavu na maternjem jeziku u Srbiji.

Srbija je, u cilju ostvarivanja ovog prava, u svom vaspitno-obrazovnom sistemu obezbedila celokupno obrazovanje na maternjem jeziku – od vrtića do završno sa srednjom školom, osim na srpskom jeziku i na osam jezika nacionalnih zajednica: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku. Ono se ostvaruje u mestima u kojima živi značajan procenat pripadnika ovih zajednica na teritoriji Vojvodine, Sandžaka, kao i juga Srbije.

Osim toga, u okviru nastavnog predmeta „Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture“ predaju se i bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik, navodi se u saopštenju.

Izvor: srbija.gov.rs

Foto: pixabay.com

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar