Prijatelji iz Crne Gore na planinama Bugarske: Najlepši utisci sa Vitoše i Musale

Na inicijativu Kluba vojnih planinara “Kapetan” iz Podgorice, Crna Gora i u organizaciji Miloja Kneževića, 40-oro planinarki i planinara iz više gradova Crne Gore – Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Gusinja, Bijelog Polja, Berana, Plužina i Rožaja, učestvovalo je na visokogorskoj akciji čija su odredišta bile planine Vitoša i Rila u Bugarskoj. Kao vodič akcije bio je angažovan Miroslav Dokman.

Po dobrom pamtimo sličnu akciju iz avgusta meseca 2021. godine, a sada je još više učesnika bilo iz susedne Crne Gore i na ovaj način su učvrššćeni odlični odnosi Planinarskog društva “Preslap” i planinarskih udruženja iz Crne Gore. Takođe, zahvaljujući ličnim dobrim odnosima Miroslava Dokmana i uglednih i značajanih ličnosti iz javnog života Crne Gore, raste intersovanje planinarki i planinara iz ove zemlje za obilazak planina na jugu Srbije i u Bugarskoj.


Akcija je izvedena od 20 do 23. avgusta, a osim sportskog aspekta, sadržavala je i snažnu notu kulture, istorije i tradicije. Tako su prijatelji iz Crne Gore, najpre 20. avgusta, posetili spomenik na Čegru i spomenik Ćele kula. Na Čegru ih je dočekao i čuveni domaćin spomenika Selimir Markovć Sele, održavši besedu. 21. avgusta priređen je obilazak dela kulturno-istorijskih znamenitosti Sofije, a Miroslav Dokman besedio je o istoriji Bugarske i Sofije. Družina je posetila crkvu Aleksandra Nevskog, crkvu Svete Sofije, crkvu Svete Nedelje i Banja Baši džamiju.


Narednog dana, 22. avgusta, izveden je uspon na četiri vrha planine Vitoše, redom na Černi vrh (2.290 m), Goljam Rezen (2.277 m), Malk Rezen (2.182 m) i Kamen Del (1.862 m). Družina se kretala zimskom stazom, koja ne sadrži nikakve zahtevne deonice i idealna je za lagano upoznavanje planine. Na završetku prvog planinarskog dana, pravi potez bio je povučen i usponom na Kamen Del, koji je i najlepši vidikovac sa Vitoše, ka Sofiji.


Uspon na vrh Musala (2.925 m), na planini Rili, najvišu tačku Bugarske i čitavog Balkanskog poluostrva, izveden je 23. avgusta. Uspon je izveden klasičnom trasom, najpre gondolom od Boroveca do vrha Jastrebec i dalje letnjom stazom. Vreme je bilo idealno, većina učesnika akcije prvi put je bila i na Rili i Vitoši, a neki prvi put u Bugarskoj. Uspon na Musalu izveden je sa lakoćom, družina je bila kompaktna sve vreme i do izražaja je došla izuzetna spremnost planinarki i planinara iz Crne Gore, jer ruku na srce, oni su izvanredno aklimatizovani za ovakve poduhvate. Njima se svako planinarenje odvija na nadmorskim visinama višim od 2.000 metara.

Utisci svih su izvanredni. Svi su oduševljeni istorijom i tradicijom Bugarske, lepotom Sofije, bogatstvom istorijskog nasleđa bugarske prestonice, njenom arhitekturom i kako se u jednom gradu susreću tolike istorijske epohe.


Podjednako su prijatelji iz Crne Gore oduševljeni i značajem koji planinarstvo ima u Bugarskoj, da je, praktično, najpopularniji i najvažniji sport. Koliko sama država ulaže u infrastrukturu za planinarstvo, turizam i aktivni odmor, a građani Bugarske masovno ispunjavaju planinarske staze i trase.

Svakako, ambicije Kluba vojnih planinara „Kapetan“ još su snažnije i već se raznišlja da se ovakve akcije izvedu i na Alpima, u oblasti Dolomita, i na Atlasu, u severnom Africi. Planinarke i planinari koje „Kapetan“ okuplja, istinski su sportski reprezentativci Crne Gore.

Piše: Miroslav Dokman

Foto: Planinarsko društvo “Preslap”

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar