Proslavljeni bugarski pisac Georgi Gospodinov gost Beograda

Istaknuti bugarski pisac i dobitnik ovogodišnje Bukerove nagrade za delo „Vremensko sklonište“ bio je gost Beograda.

Gospodinov se najpre u beogradskom hotelu “Jump In” družio sa novinarima i odgovarao na pitanja, piše Nova.rs.

Kazao je da postoji veoma zanimljiv odnos između Srbije i Bugarske.

“U politici smo se sukobljavali stalno, zato što smo susedi. Ali kada je kultura u pitanju, moram da vam kažem da su u 20. veku, ali čak i sada, mnogo više prevođene knjige iz Srbije na bugarski nego obrnuto. Srpska književnost je bila veoma važna za nas”, kazao je Georgi Gospodinov na pitanje o kulturnim vezama Srbije i Bugarske.

Upitan za svoje viđenje trenutne bugarske književnosti, Gospodinov je primetio da poseduju jaku tradiciju kratke priče i pripovedanja, da se „mnogo dobrih stvari dešava u pesništvu“ i da se javljaju mladi pisci okrenuti romanu.

Ovaj proslavljeni pisac je naglasio da dobija podršku od kolega sa Balkana od kada je postao dobitnik Bukerove nagrade.

Drugi deo posete prestonici Srbije, Gospodinov je rezervisao za Kulturni centar “Grad”, gde je zajedno sa Vladislavom Bajcem, piscem i osnivačem Geopoetike, učestvovao u književnom dvouglu u okviru jesenje sezone programa Booking Balkan.

Georgi Gospodinov je najpoznatiji bugarski savremeni autor sa raznolikim književnim opusom. Njegove knjige su prevođene na 25 jezika i često istražuju teme identiteta, vremena, uspomena i ljudskih iskustava na suptilan i filozofski način. Ovaj književnik često kombinuje realizam i fantastiku, a pored “Vremesnkog skloništa“, Geopoetika je do sada objavila pet njegovih dela.

Izvor: Nova.rs

Foto: Filip Krainčanić / Nova.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar