Koji podaci se prikupljaju tokom Popisa poljoprivrede

Popis poljoprivrede je počeo 1. oktobra, a popisivači izlaze na teren i prema adresaru koji broji 680.000 gazdinstava obilaze adrese i popisuju stoku, useve i slično.

Prema rečima Petra Korovića iz Republičkog zavoda za statistiku, onaj ko ima njivu, a ne bavi se poljoprivredom nije predmet popisa i naglašava da su građani dužni da odgovore na pitanja popisivača.

Nakon javnog poziva, odabrano je nešto više od 2.850 popisivača, koji će popisivati dva i po meseca, budući da je planirano da se popis završi do 15. decembra, dodao je Korović.

On ističe da Zakon o popisu poljoprivrede nalaže da se popisuju sva poljoprivredna domaćinstva bez obzira na to da li su pravna lica, preduzetnici ili fizička lica.

Koji podaci se prikupljaju

Podaci koji se prikupljaju mogu se svrstati u tri grupe.

“Imamo osnovni set podataka o gazdinstvu, o broju stoke, o usevima, koji se postavlja svim ispitanicima. Imamo određeni set pitanja koja se postavljaju samo onima koji su uključeni u uzorak za ta pitanja. Imamo treći set pitanja koje popisivač uopšte neće postavljati, zato što imamo dobre administrativne izvore, pa ćemo odatle povući te podatke”, kaže Korović.

Ko je u adresaru

Adresar koji broji oko 680.000 gazdinstava, a po kojem popisivači rade, nastao je uparivanjem četiri evidencije – Registra poljoprivrednih gazdinstava i Poslovnog statističkog registra, koje vodi Zavod za statistiku, zatim Registra poljoprivrednih gazdinstava koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i Popisa stanovništva.

“Ko se u popisu izjasnio da se bavi poljoprivredom, kod njega će sigurno doći popisivač”, rekao je Korović.

Osnovni ciljevi popisa su, kako kaže, da se vidi koliko čega ima, kako bi se napravila baza podataka na osnovu koje će se donositi održive agrarne politike, od čega bi dobrobit imali svi, a posebno proizvođači.

“Prvi preliminarni rezultati će biti do kraja januara iduće godine, a konačne rezultate ćemo sukcesivno, prema kalendaru objavljivanja, objavljivati sve do kraja 2025. godine”, kaže Korović za RTS.

Za sve dodatne informacije i nedoumice građani mogu pozvati broj Infocentra 0800 444 005.

Izvor: RTS

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar