Predstava „Kepler 452-B“ vranjskog pozorišta na BTF-u

Na repertoaru Međunarodnog festivala „Balkan Teatar Fest“ sinoć se dimitrovgradskoj publici predstavio glumački ansambl Pozorišta „Bora Stanković“ iz Vranja komadom „Kepler 452-B“. Predstavu je po tekstu Tijane Grumić režirao Jug Đorđević.

Ova intimna drama govori o odnosu u porodici, ali i u kosmosu i odvija se u istorijskom trenutku kada biva prepoznato novo nebesko telo. Pojedina ljudska, ali i zvezdana tela nestaju, a to se događa kada su neke zvezde samo ljudi i obrnuto. U komadu je prikazano suočavanje sa bolnim trenucima uz pokušaje da se oni izbegnu.

U predstavi vranjskog teatra, koja datira od 2018. godine, igraju glumci Jelena Filipović, Radmila Đorđević, Nenad Nedeljković i Bojan Jovanović. Kostimografiju potpisuje Velimirka Damjanović, koja je zajedno sa rediteljem i scenograf komada, dok je kompozitor Julija Đorđević.

Glumac Bojan Jovanović bio je pun utisaka nakon odigrane predstave.

„Divni su utisci s obzirom da smo i prošle godine bili na ovom festivalu i nije nam nepoznat teren i publika. I posećenost je bila odlična i reakcija publike. To mi je veliko zadovoljstvo pošto predstavu veoma dugo igramo. Igrali smo je na raznim festivalima, uključujući i Sterino pozorje, jako volimo da je igramo i mislim da se to osetilo i večeras. Ponovo bi došli u Dimitrovgrad. Zaista nam je lepo ovde. I domaćini i publika. Ako dobijemo poziv vrlo rado ćemo ponovo doći“, kazao je Jovanović.

Jelena Filipović je zadovoljna prijemom publike, čeka poziv i raspoložena je da ponovo dođe na festival u Dimitrovgradu.

„.Mi ovu predstavu igramo jako dugo, igrali smo je širom Srbije i reakcije publike su uvek tople. To je jedna ljudska priča o ljudskoj patnji i svi se u nekom liku pronađu. Ovo je prva profesionalna predstava Juga Đorđević posle fakulteta i prvi put smo se svi susreli sa tom naracijom, konkretno se govori publici i gleda u publiku, tako da je vrlo intimno. Zapravo je bilo vrlo teško to postići jer što se mene tiče to je možda bio i najteži zadatak da se postigne intimni odnos sa svakom osobom iz publike“, kazala je ova glumica.

Sledeće pozorišno veče BTF-a je na programu u četvrtak, 9. novembra. Tada će u velikoj sali Centra za kulturu gostovati Dramski teatar „Dragomir Asenov“ iz Montane komadom „Večera za glupake“ Fransisa Vebera u režiji Miloslava Miloslavova. Predstava počinje u 19:00 sati.

P. Videnov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar