Prvi veći sneg doneo probleme

Prvi veći sneg proteklog vikenda doneo je brojne probleme učesnicima u saobraćaju i putarima, a praćen vetrom izazvao je i kvarove na dalekovodima.

Opštinski inspektor za drumski saobraćaj Saša Markov kaže za FAR da sneg otežava saobraćaj i da su svi putevi u opštini Dimitrovgrad prohodni u zimskim uslovima, a vozačima savetuje da obavezno koriste zimsku opremu uz dodatan oprez za volanom.

Prema njegovim rečima, lokalni putevi i ulice u gradu se čiste od snega po prioritetu, za održavanje putnih pravaca blagovremeno je angažovana mehanizacija Javnog preduzeća „Komunalac” i ima dovoljno soli i rizle. Markov kaže da je na Borovskom polju i u okolini Vrapče bilo snežnih nameta. Mašine za čićenje snega čistile su putne pravce ka Dragoviti i Kusavrani, kao i u rejonu Zabrđa, dok su regionalni putevi u nadležnosti firme PZP Trejs.

Prema zvaničnim podacima iz meteorološke stanice u Željuši, visina snežnog pokrivača u Dimitrovgradu je 19 cm, u Babušnici 16 cm, a u Pirotu 8 cm.

Informacije sa terena govore da je u višim delovima dimitrovgradske opštine palo i preko 30 cm snega.

U dane vikenda bilo je i kvarova na elektromreži, a težak i mokar sneg uz severozapadni i zapadni vetar od 4 do 8 m/s obarao je drveće i kidao strujne i telefonske kablove.

JP „Putevi Srbije” savetuje vozačima da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put, a ukoliko se odluče na putovanje, treba da voze veoma oprezno i pažljivo.

Prava zima zahvatila je i Republiku Bugarsku. Obilan sneg, snežni nanosi i vetar prourokovali su brojne probleme širom zemlje, saobraćaj se odvija otežano, došlo je do havarija na eletkromreži, a u pojedinim rejonima objavljena je vanredna situacija.

U noći ponedeljak na utorak i u utorak biće oblačno i malo toplije u nižim predelima mestimično sa kišom koja će se na zapadu i jugozapadu, kao i u centralnoj Srbiji i Timočkoj Krajini, ponegde lokalno i lediti pri tlu, kažu u Republičkom hidrometeorološkog zavodu.

P. Videnov

Foto: Ivo Tomov

Napisao/la

Петър Виденове е роден през 1970 година. Макар и агроном по професия, изцяло се посвещава на журналистиката. Журналистическата си кариера започва през 1995 г. в радио-телевизия Цариброд, където като журналист, водещ и редактор вече 21 години участва в създаването на различни радио и телевизионни предавания, документални филми, репортажи и интервюта на български и сръбски език. Виденов особено се отдава на опазването на културата и традицията на българското национално малцинство в Сърбия. Журналист-редактор (1999-2000), член на редколегията (2000-2002), главен и отговорен редактор на РТВ Цариброд (2002-2003) и (2009-2011). Дългогодишен сътрудник на Издателство „Братство“ и едноименния седмичник на български език. Сътрудничи с електронни и печатни медии в Сърбия и България, а особено с националната телевизия РТС – „ТВ журнал на български език“. Той е кореспондент на българското национално списание „Лов и риболов“. С агенцията за кинематографична и телевизионна продукция „Positive Production“ от Димитровград изготвя документални филми и предавания – режисьор и сценарист на филмите „Трио Форте“ и „Златан Дудов“. Той е един от основателите на сдружение на гражданите „Емблема“ и Интернет портала „Фар“. Занимава се с публицистика. Автор на книгата „По ловджийски“. Член на Независимото сдружение на журналистите на Сърбия и Международната федерация на журналистите (IFJ). Лауреат на значими журналистически награди и признания на домашни и международни медийни фестивали.

Bez komentara

Ostavi komentar