Jednokratna novčana pomoć penzionerima i srednjoškolcima

Od danas kreće isplata pomoći od 20.000 dinara penzionerima po svim osnovama – starosnim, prevremenim, invalidskim i porodičnim penzionerima, kao i korisnicima privremene naknade – invalidima rada.

Kako je saopštio PIO fond, svi koji su podneli zahtev za penziju do 23. novembra dobiće pomoć od 20.000 dinara iako još nisu dobili rešenja, a njima će pomoć biti isplaćena naknadno uz prvu penziju.

Pomoć penzionerima od 20.000 dinara najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rekao da je to trošak za državu 285 miliona evra.

Ova najava naišla je na mnoge kritike s obzirom da je došla samo dva dana nakon usvajanja rebalansa budžeta za ovu godinu u kome nigde nije spomenuto ovo davanje, javlja Danas.

Na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije usvojen je Zaključak o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od 10.000 dinara učenicima srednjih škola u javnoj i privatnoj svojini, koji su državljani Republike Srbije. Zaključkom je utvrđeno da će sredstva biti obezbeđena iz budžeta Srbije, dok će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju novac preneti jedinicama lokalne samouprave, koje će vršiti isplatu na svojim teritorijama. Cilj ove pomoći, kako stoji na zvaničnom sajtu Vlade Srbije, je poboljšanje materijalnog položaja đaka.

Kako je ranije Ministarstvo finansija potvrdilo za RTS, formulari koje je potrebno popuniti za ovu novčanu pomoć podeljeni su srednjim školama u Srbiji.

Ekonomisti o podeli pomoći srednjoškolcima kažu da će za ovu namenu biti izdvojeno oko 20 miliona evra iz budžeta kada se uzme u obzir da u Srbiji ima oko 235.000 učenika srednjih škola.

U delu javnosti je upućena kritika na ovakav vid pomoći uoči predstojećih izbora, te mnogi opozicioni političari i analitičari smatraju da je ovo svojevrsna „kupovina glasova“, dok aktuelna vlast smatra da je ovo briga o penzionerima i mladima.

Danas / PIO fond / RTS / FAR

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar