Veliki potencijal za razvoj organske proizvodnje u Jugoistočnoj Srbiji

Proizvođači organskih mlečnih i mesnih proizvoda iz Jugoistočne Srbije predstavili su se u Privrednoj komori Srbije (PKS) u okviru projekta „Podrška organskoj privredi Jugoistočne Srbije“, čiji je cilj promocija i veći plasman njihovih proizvoda na tržištu Srbije, javlja portal Agrosmart.

Dimitrije Ivanović, rukovodilac Službe za organsku proizvodnju PKS ističe da proizvođačima organskih proizvoda znači promocija, kao i pomoć u plasmanu i pronalaženju novih kanala prodaje.

„Upravo je ovaj projekat usmeren na povezivanje malih proizvođača sa predstavnicima ugostiteljskih objekata, hotelima i drugim maloprodajnim objektima“, objašnjava Ivanović.

Dr Mirela Tomaš Simin iz UN Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) ističe da je projekat podrške organskoj privredi usmeren, sa jedne strane na podršku zakonodavstvu u ovoj oblasti, a sa druge organskom stočarstvu Jugoistočne Srbije.

„Jugoistočna Srbija je prepoznata zbog prirodnih karakteristika kao idealna za organsku proizvodnju. Ovaj region ima dosta proizvođača, nije zagađen, proizvodnja je već u skladu sa principima organske proizvodnja, ali je nedostajala sertifikacija. U poslednje dve godine usmerili smo napore na edukaciju, kako bismo još više približili pojmove i tehnologiju organske proizvodnje kompanijama i gazdinstvima u ovom regionu, kako bi imali više prinose i manje troškove proizvodnje.

Uspeli smo i da objedinjimo proizvođače kako bi zajedno nastupali na tržištu. Naime, iako su proizvodi bili organski, oni su bili prodavani kao konvecionalni i nisu imali zatvoren lanac proizvodnje. Mi smo, kroz ovaj projekat uspeli da proizvođače iz ove regije povežemo sa velikim tržištem Beograda, Novog Sada, kako bi smo njihove organske proizvode učinili dostupne potrošačima“, rekla je Simin.

Projekat „Podrška organskoj privredi Jugoistočne Srbije“, realizovan je u saradnji Privredne komore Srbije, organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu FAO i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, a u projektu su učestvovala udruženja organskih stočara iz Pirota, Dimitrovgrada i Bele Palanke.

Izvor: Agrosmart

Foto: arhiva FAR-a

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar