VIDEO: Odbornici sa liste “Srbija protiv nasilja” ne dolaze na konstitutivnu sednicu lokalnog parlamenta u Dimitrovgradu

Za četvrtak, 25. januar u 10:00 sati zakazana je prva konstitutIvna sednica Skupštine opštine Dimitrovgrad, a odbornici sa liste “Srbija protiv nasilja” doneli su odluku da neće učestvovati u njenom radu. Ovo je na konferenciji za medije izjavio Zoran Petrov, nosilac liste “Srbija protiv nasilja”.

Prema rečima Petrova, postoji puno razloga koji su uticali na ovu odluku.

“Jedan od važnijih razloga je izborna krađa koja se desila 17. decembra prošle godine. Lista “Srbija protiv nasilja” je, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou uložila žalbe svim institucijama gde je mogla, među kojima je i Ustavni sud Srbije sa ciljem da se ponište izbori na svim nivoima. Ono što je po meni takođe jako bitno jeste da su sve posmatračke misije CRTA, OEBS i ODIHR istakle da su izbori u Srbiji nečuveno pokradeni, da su građani masovno dovoženi iz Bosne i Hercegovine i zemalja u okruženju i da su prijavljivani na nepostojećim adresama”, naveo je, između ostalog, Petrov.

Naglasio je da je izborni proces u Srbiji bio neregularan, imajući u vidu, kako kaže, da su vršeni pritisci i ucene na birače, da je bila prisutna kupovina glasova, da se glasalo masovno putem pisma, kao i da su mediji bili zloupotrebljeni.

Odbornik sa liste “Srbija protiv nasilja” Goško Milkov takođe se obratio medijima istakavši da su izbore u Dimitrovgradu pratile brojne neregularnosti.

“Osvrnuo bih se najpre na građane koji su bili upisani u birački spisak. Naime, po popisu iz 2022. godine Opština Dimitrovgrad ima 8.045 stanovnika, a u birački spisak je bilo skoro 8.000 građana sa pravom glasa, što je potpuno nelogično. Takođe, na pojedinim biračkim mestima u biračke spiskove bili su upisani i pokojnici. U selima Trnski Odorovci, Kusa Vrana i Poganovo delili su se paketi biračima što predstavlja klasičnu kupovinu glasova. Mi smo zbog svih ovih navedenih razloga tražili od Opštinske izborne komisje da poništi izbore na sva 23 biračka mesta u opštini, međutim to se nije desilo i zbog toga smo odlučili da sutra na učestvujemo u radu konstitutivne sednice Skupštine opštine Dimitrovgrad”, kazao je Milkov.

Pogledajte detalje koje je FAR zabeležio na konferenciji za medije liste “Srbija protiv nasilja”.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: FAR TV
2024.

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar