Sajam pirotske peglane kobasice privukao veliku pažnju domaćih i inostranih turista – Ninoslav Stojadinović pravi najbolju peglanu kobasicu

Jedanaesti po redu Sajam pirotske peglane kobasice koji je minulog vikenda održan u hali “Kej” u Pirotu privukao je veliku pažnju, kako domaćih, tako i inostranih turista, pre svega iz susedne Bugarske.

Pobednik ovogodišnjeg Sajma je Ninoslav Stojadinović, kome je ovo treće prestižno priznanje, uzastopno, na Sajmu, drugo mesto dobio je Srđan Pešić, treće Miša Ćirić. Za najstarijeg proizvođača peglane proglašen je Predrag Stanković Mrnjak, a za najlepši štand je proglašeno gazdinstvo Đorđević, iz Barje Čiflika.

Promoter ovogodišnje manifestacije bio je poznati glumac Nebojša Milovanović, koji nije krio oduševljenje kvalitetom pirotske peglane kobasice, a Sajam je obišao i legendarni trener – selektor reprezentacije Srbije u košarci Svetislav Kari Pešić, koji je, između ostalog, probao izuzetno kvalitetnu rakiju Bruka, destilerije iz Pirota, tačnije iz sela Trnjana.

Najmanje 10.000 posetilaca ove godine

Predsednik Privremenog organa Vladan Vasić istakao da je mu je posebno drago da iz godine u godinu Sajam raste, posećenost je sve veća, a ove godine je bilo najmanje 10.000 posetilaca.

“To je odlično i za proizvođače koji prodaju velike količine peglane, ali i za proizvođače sireva, kačkavalja, vina, rakije, meda, zaista se mnogo toga proda. Svi posetioci su nam dragi, ali posebno posetioci iz Bugarske, koji napune kafane, restorane, hotele, tako da cela lokalna ekonomija ima zaista značajne benefite”, kazao je Vasić.

Ninoslav Stojadinović, pobednik ovogodišnjeg Sajma kazao je za Pirotske veyti da osim standarne recepture, odnosno kozjeg i junećeg mesa, jedan mali procenat mesa u njegovoj peglanoj kobasici je i od jelenskog mesa.

“Pirotsku peglanu kobasicu pravim dugo, po recepturi moga dede, koje se striktno pridržavamo i rezultati ne izostaju, ovo nam je treća nagrada”, kazao je Stojadinović.

Miša Ćirić takođe dugo proizvodi pirotsku peglanu kobasicu, dobitnik je više priznanja, a ove godine dobio je treću nagradu.

“Pridržavamo se tradicionalne recepture, trudimo se da očuvamo vrhunski kvalitet i priznanja ne izostaju”, rekao je Ćirić.

Da Sajam ima ogroman značaj za poljoprivredna gazdinstva koja se bave ovom proizvodnjom svedoče i iz Poljoprivrednog gazdinstva Đorđević iz Barje Čiflika.

“Ovo nam je druga godina da učestvujemo, a proizvodnjom peglane se bavimo 15 godina. Ova manifestacija ima veliki značaj za sve učesnike, ali i za čitav grad. Osim peglane kobasice proizvodimo i roštiljsku kobasicu, dimljenu slaninu i druge đakonije od mesa, ali i džemove od malina, jagoda i drugog voća, rakiju i vino”, istakao je Marko Đorđević.

Među velikim brojem turista iz Bugarske je bila i Ljudmila, iz Sofije, koja je kazala za Pirotske vesti, da joj se veoma sviđa pirotska peglana kobasica.

“Mi u Bugarskoj imamo sličan proizvod – sudžuk. Isti je i oblik, ali u pirotskoj peglanoj kobasici nema svinjskog mesa, koje se stavlja kod nas. Takođe, pirotska kobasica je začinjenija, ima više ljute paprike, što se meni sviđa”, navela je Ljudmila.

Ljubica, penzionerka iz Sofije kaže da joj se posebno sviđa to što na Sajmu, može besplatno da se degustira pre kupovine.

“Sviđa mi se pirotska peglana kobasica. U Pirotu sam bila mnogo puta, prvi put sam na Sajmu i doći ću opet”, kazala je Ljubica.

Izvor: Pirotske vesti

Foto: Pirotske vesti / Fejsbuk stranica Grada Pirota

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar