Dokumentarac Aleksandra Ćirića o Zoranu Mojsilovu u konkurenciji za nagrade na velikom festivalu dokumentarnog filma u SAD

Dokumentarni film o Zoranu Mojsilovu “Zoran”, autora Aleksandra Ćirića, novinara, urednika portala Pirotske vesti, i autora više već nagrađivanih dokumentarnih filmova, ušao je u najužu konkurenciju za nagrade na prestižnom festivalu u SAD – Cleveland ArtHouse Film Awards, javlja portal Pirotske vesti.

Reč je o festivalu na kome svake godine stigne ogroman broj filmova iz celog sveta, a CIFF je jedan od najvećih i festivala sa najdužom tradicijom u SAD, navodi se na sajtu festivala.

Festival je pokrenut 1977. godine i lider je u tome da svetu otkrije moć filmske umetnosti da edukuje i zabavi. Svake godine ovaj festival privuče više od 100.000 filmskih entuzijasta iz celog sveta, a inače reč je o festivalu koji je kvalifikacija za čuvene Oskare i nalazi se na spisku festivala koji su ulaznica za Oskare.

Film o Zoranu Mojsilovu već je nagrađen na Međunarodnom festivalu u Vrmdži, gde je njegov autor, Aleksandar Ćirić, dobio nagradu za najbolju režiju.

Inače, film Zoran će biti prikazan februara u poznatom muzeju TMORA u Minesoti, SAD-u, u sklopu ogromne izložbe radova Zorana Mojsilova.

“Film je praktično sniman zadnjih nekoliko godina, završen ovog leta. Bavi se fenomenom genijalnog Zorana Mojsilova koji svojom avangardnom pojavom i jedinstvenim umetničkim izrazom predstavlja, na neki način, neprocenjivo kulturno blago pirotskog kraja. U filmu se po prvi put pojavljuju autentični snimci razvojnog puta Zorana Mojsilova, od Beograda, gde je rođen i odrastao, o njegovim umetničkim uzorima, anegdote iz vojske, koje su posebno zanimljive, zatim put u Pariz, upoznavanje sa Amerikankom, takođe umetnicom, Ajlin Krug Mojsilov, koja je Zoranova životna saputnica, put u Ameriku i priča o tome kako je to – biti uspešan u Americi i imati svoje skulpture u 25 država SAD-a. Takođe, poseban segment filma posvećen o relacijama Mojsilova sa Pikasom. Ovaj film je zapravo priča o umetnosti, svojevrstan priručnik za mlade umetnike, o tome kako treba u ključnim momentima da donose odluke koje im mogu trasirati put ka svetskoj umetničkoj eliti, kojoj Zoran svakako pripada Ujedno to je i prvi kompletan uvid u avangardu Zorana Mojsilova” kaže autor filma Aleksandar Ćirić.

Izvor i foto: Pirotske vesti

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar