VIDEO: Umetnik Nemanja Petrić predstavio svoje radove Dimitrovgrađanima

U galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu sinoć je otvorena izložba slika pod nazivom “Potrebe” autora Nemanje Petrića iz Čačka. Postavka sadrži dvanaest dela rađenih tehnikom ulje na platnu.

Petrić je u izjavi za FAR rekao da su njegove slike nastale u periodu od 2020. do 2023. godine.

“Izložba nosi naziv “Potrebe” prevashodno zato što se odnosi na čovekove potrebe. Potrebe same po sebi mogu biti fiziološke, psihološke i socijalne prirode. Ja istražujem čovekovo bivstvovanje, to je jedna široka tema i dosta toga može da stane u taj okvir, ali ono što mene najviše fascinira to su jednostavno neki momenti koji od rođenja pa do nekog poznijeg doba utiču na nas, kao što su recimo medijski uticaji koji utiču na naše oblikovanje svesti. U mojim slikama je izrazito prisutan uticaj crtanih filmova i filma uopšte na razvoj jedne ličnosti”, kazao je Petrić.

Potreba je jedna od važnih dinamičnih pojmova koji označava stanje fiziološkog, psihološkog ili socijalnog nedostatka neophodnog za funkcionisanje organizma, kao i težnja da se nezadovoljavajuće stanje prevaziđe dostizanjem odgovarajućeg cilja. Potreba može biti organske, psihološke i socijalne prirode, Od socijalnih potreba, najvažnije su potreba za sigurnošću, potreba za ljubavlju, potreba za drugim ljudima, potreba za priznanjem, za ličnim identitetom i td., piše u katalogu za izložbu Ivan Vidanović.

Nemanja Petrić je rođen 1983. godine u Čačku. 2003. godine je završio Čačansku gimnaziju, a 2010. diplomirao na Beogradskoj politehnici, smer Grafički dizajn. Jedan je od osnivača i član UVUČ-a (Udruženje vizuelnih umetnika Čačak). Učesnik je na više kolektivnih, ali i samostalnih izložbi, a trenutno živi i stvara u svom rodnom gradu.

Pogledajte šta je za FAR izjavio ovaj čačanski umetnik.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar