Pokušaj krijumčarenja deviza i investicionog zlata

Carinski službenici su na graničnom prelazu “Gradina”, u saradnji sa policijom, u džepovima jakne koju je jedan putnik nosio na sebi otkrili 40.000 neprijavljenih evra i 10 pločica investicionog zlata. Pokušaj krijumčarenja je otkriven 12. februara kada su dvojica stranih državljana, putujući na relaciji Nemačka-Turska, pristigli na izlaz ovog prelaza u folksvagen tiguanu stranih registarskih oznaka.

U Upravi carina kaži da su na postavljeno pitanje da li imaju nešto da prijave carinskoj kontroli i koliko novca nose sa sobom, obojica izjavili da nemaju ništa da prijave.

Međutim, tokom detaljne kontrole, kod suvozača u unutrašnjem džepu jakne koju je on nosio na sebi, pronađeno je 40.000 evra, a u novčaniku smeštenom u spoljašnji džep – 10 pločica investicionog zlata Serif 995.0 od po 1 grama. Nakon toga je u torbici koja se nalazila u koferu sa ličnim stvarima pronađeno još 20.000 evra. Navode da je putnicima vraćen iznos od po 10.000 evra koje nisu bili u obavezi da prijave, dok je suma od 40.000 evra i 10 pločica investicionog zlata zadržano do okončanja postupka.

Na istom prelazu carinski službenici su takođe u saradnji sa policijom 10. februara sprečili pokušaj krijumčarenja čak 130.000 evra i 5.500 dolara sakrivenih u paketu dečjih pelena. U saopštenju stoji da je devizni prekršaj otkriven kada je na red za izlaznu kontrolu pristigla “KIA’” stranih registarskih oznaka kojim je tročlana porodica putovala iz Austrije ka Bugarskoj. Bračni par koji je putovao sa dvogodišnjim detetom je službenicima potvrdio da nemaju ništa da prijave, jer sa sobom nose samo lične stvari. Tokom detaljne kontrole prtljaga, u torbi sa dečjim stvarima, otkriveno je i pakovanje pelena koje je poslužilo kao mesto skrivanja neprijavljenih deviza. Ubrzo je utvrđeno da se među pelenama nalazi kesa sa 130.000 evra, kao i koverat sa 5.500 dolara.

S obzirom da novac nije bio prijavljen na ulazu u zemlju i da putnici nisu posedovali potvrdu o prijavi, odmah im je vraćeno po 10.000 evra po osobi, a ostatak novca, 100.000 evra i 5.500 dolara, je zadržano do okončanja prekršajnog postupka.

Iz Uprave carina podsećaju da svi putnici, uključujući i one kroji kroz Srbiju samo prolaze do svojih krajnjih destinacija, na ulazu obavezno treba da prijave svaki iznos veći od 10.000 evra, koji se odnosi i na odrasle i na decu, jer će tada dobiti potvrdu o prijavi novca i kasnije će uz pomenutu potvrdu bez ikakvih problema napustiti zemlju na nekom drugom prelazu.

Izvor i foto: Uprava carina Republike Srbije

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar