Usvojene odluke o raspoređivanju sredstava za privredni razvoj i razvoj turizma u 2024. godini

Na samom početku III sednice Skupštine opštine Dimitrovgrad prisutnim odbornicima se obratio predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, koji je govorio o važnim stvarima koje su se dogodile između prethodnog i današnjeg zasedanja.

“Prva stvar koja je za opštinu važna i koju ćemo probati da radimo u narednom periodu probno je ta da će Javno preduzeće “Komunalac” krenuti sa jednom autobuskom linijom prema selima. Opština je pre dve godine od Ministarstva za brigu o selu dobila minibus i ideja je bila da to prevozno sredstvo upravo bude korišćeno za prevoz naših meštana koji žive na selu. Napravljen je i red vožnje od ponedeljka do četvrtka i biće istaknut na sajtu opštine, na oglasnoj tabli ili na vratima na ulazu u opštinu. Početna stanica biće ispred parkića u centru grada i minibus će saobraćati na četiri relacije. Jedan pravac biće Poganovo – Dragovita – Trnski Odorovci – Kusa Vrana, zatim druga relacija biće prema Nevlji do Zarinih vodenica, treća prema Zabrđu i četvrta prema Visoku do Senokosa. Ti polasci neće imati nikakve veze sa polascima gradskog prevoznika “Maxa Tours” i on će imati red vožnje kakav je imao i do sada”, kazao je Dimitrov.

Predsednik opštine se osvrnuo i na probleme sa faktičkim eksproprijacijama.

“Faktička ekproprijacija označava da se radi o lokalnim opštinskim putevima, bilo da su u pitanju opštinski putevi između sela ili su to opštinski putevi koji idu prema nekim atarima. Pre dve ili tri godine je krenula priča oko tužbi za faktičku eksproprijaciju i ljudi su počeli da tuže opštinu Dimitrovgrad za zauzeća za te puteve koji oni koriste. Tada sam ja zvanično rekao da ćemo puteve vratiti u prethodno stanje ako se nastavi sa tužbama, a kada kažem prethodno stanje to znači da će putevi biti njive. I sada kažem i vama odbornicima, ali i meštanima da će opština Dimitrovgrad u narednom periodu bukvalno za svaki putni pravac popisati sve katastarske parcele i sve vlasnike gde postoji nerašćišćen imovinsko pravni odnos vezano za taj put. Za početak će biti dovoljno samo da se potpiše izjava da opštini dozvoljavaju korišćenje tog dela parcele i mogućnost da opština odradi projekat parcelacije i da sam put uvede u svoje vlasništvo. Ako se to ne potpiše nijedan putni pravac, bez obzira na značaj, opština Dimitrovgrad više neće održavati”, naveo je on.

Što se tiče ulice “Maršala Tita” u Željuši, Dimitrov je rekao da je u konsultaciji sa predsednikom i sekretarom Skupštine i ljudima iz njegovog kabineta donet zaključak da se odustane od referenduma i da se radi revizija projekta koja bi, kako kaže, trebalo da bude gotova do ponedeljka kako bi izvođač mogao da krene da radi.

Odbornici su usvojili odluku o raspoređivanju sredstava za privredni razvoj opštine Dimitrovgrad za 2024. godinu, na osnovu koje će 9 miliona dinara biti raspoređeno na sledeći način – za subvencionisanje kamate za kreditno zaduživanje privrednih subjekata – 2.300.000 dinara, za podršku privrednim subjektima za zapošljavanje novih radnika – 3.600.000 dinara, za podršku privrednim subjektima koji privrednu delatnost obavljaju u ruralnim delovima opštine – 600.000 dinara i za Program za razvoj privrede i upravljanje rizicima u poslovanju – 2,5 miliona dinara.

Na sednici je usvojena odluku o raspoređivanju sredstava iz budžeta opštine Dimitrovgrad za razvoj turizma za ovu godinu, Njome je predviđeno da 4,5 miliona dinara bude raspoređeno na sledeći način – za obnavljanje i rekonstrukciju objekata za unapređenje turističke ponude, a na osnovu predloga mesnih zajednica – 1.800.000 dinara, za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti turizma – 1.400.000 dinara i za subvencije za razvoj turizma kroz podršku poljoprivrednim seoskim gazdinstvima i pravnim licima sa ciljem izgradnje objekata i proširenja turističkih kapaciteta i usluga ruralnog turizma – 1.300.000 dinara.

Na zasedanju lokalnog parlamenta usvojena je odluka o izmenama i dopunama Poslovnika Skupštine opštine Dimitrovgrad. Izmene i dopune Poslovnika se odnose na skupštinska radna tela, odnosno na delokrug njihovog rada i donete se iz razloga njihovog efikasnijeg, svrsishodnijeg i stručnijeg funkcionisanja. Usvojena je i odluka o pristupanju promeni Statuta opštine, Ova odluka inicirana je od strane sekretara Skupštine, a iz razloga promene određenih zakona, kao što su Zakon o referendumu i još nekih zakona. Takođe, usvojene su i odluke o primanjima izabranih, imenovanih i postavljenih lica u Opštini Dimitrovgrad i o pravobranilaštvu, obrazovan je Savet za zdravlje, a Saša Kostov imenovan je za direktora Centra za kulturu.

Odbornici su usvojili izveštaje o radu sa finansijskim izveštajima za 2023. godinu Narodne biblioteke “Detko Petrov”, Turističke organizacije “Caribrod” i Centra za kulturu, kao i finansijski izveštaj Predškolske ustanove “8. septembar” za prošlu godinu.

Na sednici je prisustvovao i jedan odbornik sa liste “Srbija protiv nasilja” Dejan Radivoev koji je ujedno položio zakletvu.

Snimak III sednice Skupštine opštine Dimitrovgrad možete pogledati na zvaničnom sajtu opštine.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar