U sredu nova sednica Skupštine, rebalans budžeta u prvom planu

Ukoliko odbornici Skupštine opštine Dimitrovgrad na sednici 17. aprila usvoje predlog odluke o rebalansu, budžet te lokalne samouprave u 2024. godini biće 953 miliona dinara. Predsednik lokalnog parlamenta Zoran Đurov kaže da je obezbeđeno sufinansiranje za nekoliko aktivnosti i projekata, a za FAR govori i o drugim tačkama.

Kao jedna od najvažnih tačaka na četvrtom po redu zasedanju dimitrovgradske Skupštine izdvaja se ona o rebalansu budžeta, a Đurov kaže da je evidentno povećenje prvim rebalansom.

Kaže da je za sufinaniranje projekta rekonstrukcije seoskih ulica u selu Željuša i naselju Beleš dobijeno 7 miliona dinara iz programa podrške unapređenju razvoja nedovoljno razvijenih opština, a Opština je dobila i 5,5 miliona dinara za energetsku sanaciju kuća i stanova.

“Imamo sufinansiranje mera populacione politike od 780.000 dinara, sufinansiranje projekata nelegalnog odlaganja otpada 1,2 miliona dinara, 800.000 dinara za realizaciju projekta smanjenja zagađenosti vazduha, a dobili smo novac i za sufinaniranje rekonstrukcije opštinske zgrade špedicije kod Železničke stanice u iznosu od oko 7,2 miliona dinara” – kaže Đurov.

Opštini Dimitrovgrad opredeljeno je 12 miliona dinara za unapređenje bezbednosti saobraćaja, što će takođe biti uvršteno u rebalans.

Među tačkama na predstojećoj sednici su i one koje su proistekle jer je na prethodnoj sednici izmenjen Poslovnik i sada je potrebno da se obrazuju novoformirana radna tela Skupštine na osnovu predloga poslaničkih grupa, a tu su i tačke koje se odnose na usklađivanje i preuzimanje nadležnosti između starih i novih odbora.

“12. tačka je Program koriščenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za 2024. godinu. Opredeljeno je 3,8 miliona dinara koji će se iskoristiti za kontrolu kvaliteta vazduha, za kontrolu površinskih voda, kontrolu zagađenosti zemljišta, monitoring, za čiščenje divljih deponija, ozelenjavanje, a tu su i podsticaji za kupovinu električnih bicikala i trotineta, kao i instaliranje stanice za njihovo punjenje” – kaže predsednik Skupštine.

Na sednici će se razmatrati i prestanak mandata nedavno iznenada preminulog odbornika Zorana Petrovu ispred koalicije “Srbija protiv nasilja”, koga bi trebalo da zameni sledeći odbornik sa te liste Tomica Božilov.

Pred sednicu stigao je i predlog za dopunu jer je Saša Kostov podneo ostavku na mesto direktora Centra za kulturu, a predlog je da za vršioca dužnosti direktora bude imenovana Albena Milev, aktuelna direktorka Biblioteke “Detko Petrov”.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar