Dimitrov i Mančev o budućoj solarnoj elektrani “Brebex”: Veliki interes Opštine i investicija od suštinskog značaja

Da će kada krene sa radom solarna elektrana “Brebex” to imati veliki pozitivan efekat na celu opštinu, rekao je predsedik Opštine Vladica Dimitrov. Večnik Dragan Mančev takođe smatra da lokalna samouprava ima veliki interes, a na sednici lokalnog parlamenta je odbornicima i građanima objasnio pojedinosti izgradnje i same investicije.

Firma “Brebex” zakupila je na 30 godina 240 hektara državnog zemljišta na teritoriji opštine Dimitrovgrad, od čega 165 hektara u katastarskoj opštini Brebevnica i 75 hektara u katastarskoj opštini Bačevo, a vlasnici firme osnovane 2021. godine su Ivan Pantelić i mnogo poznatiji Nikola Petrović, nekadašnji direktor “Eletromreže Srbije” i kum predsednika Srbije Aleksandra Vučiča.

Dimitrov je rekao da je ta investicija od suštinskog značaja za Opštinu Dimitrovgrad i da je investitorima rekao sam da će im Opština izaći u susret gde i kako može, u smislu nekih vanrednih ili hitnih sednica Skupštine.

“Investicija nema štetnog uticaja, pozitivna je za životnu sredinu, a jako važna za Opštinu Dimitrovgrad. To je pokušaj, neće biti sada, da Dimitrovgrad dobije i drugi način elektrifikacije grada, elektroenergetsku sigurnost, kada se ta trafostanica od 400 kW izgradi. Sami investitori, a to je ivesticija koja je reda veličine 300 miliona evra i nešto što Dimitrovgrad nikad nije imao, su spremni da pomognu gradu gde god bude trebalo. Očekujem da ćemo videti kada ona krene da radi šta su oni spremni da urade za nas” – rekao je Dimitrov.

Na pitanje odbornika Borisa Koleva da li je investitor izbegavao da kupuje privatne parcele, a kupovao državne po nižoj ceni, Dimitrov je odgovorio da to nije tačno.

“Nije izbegavala privatno zemljište, pogotovo za stubove vodova od solarne elektrane do trafostanice koja bi bila blizu dalekovoda. Ne mogu da se nađu vlasnici, ostavinske procedure nisu završene. Pokušali su da nađu vlasnike, ali to ne može da se nađe, pa su oni odustali” – rekao je predsednik Opštine.

Iako je početna cena za hektar državnog poljoprivrednog zemljišta bila 300 evra, a drugih ponuđača nije bilo, licitirana cena je bila oko 1.000 evra po hektaru, a Dimitrov kaže da je to dokaz da oni žele da pomognu, a ne da “operu pare”, kako je rekao odbornik opozicije Dejan Radivoev.

“To nas je začudilo ozbiljno. Niko se nije javio na licitaciju, oni su rekli da žele da pomognu ovoj sredini. To je podiglo cenu zakupa tog zemljišta, ima i drugih zainteresovanih investitora. Jedan od investitora ima poreklo iz Pirotskog okruga, želi da investira i u Jermu, Zvonačku banju… Investicija jeste ogromna, ali verovatno brzo isplativa. Biće pozitivna promena za celu Opštinu Dimitrovgrad” – kazao je Dimitrov.

Od uplaćenog novca za zakup državnog zemljišta 60% ide republici, a 40% lokalnoj samoupravi, a odbornik Zoran Gerov objasnio je da je do sada uplaćeno za prvu i poslednju godinu, kao i za drugu godinu, što sve skupa do sada iznosi 35 miliona (11,7 miliona dinara po godini).

U startu je zakupljeno 240 hektara, a većnik Dragan Mančev kaže da je firma iz Beograda pokrenula postupak za zakup još dodatnih oko 60 hektara.

“Veliki interes ima Opština. Početna cena po hektaru je bila 300 evra, a dao je 700 više nego što je bilo potrebno. Investitor je novac obezbedio iz kredita Svetske banke. Plan predviđa na teritoriji Mesne zajednice Mazgoš izgradnju jednog prenosnog elektrosistema, kao što je onaj u Belešu iza prečištača vode, takav tip objekta, koji služi da tu Solarnu elektranu poveže na dalekovod” – rekao je Mančev.

Na V sednici Skupštine opštine usvojen je i Program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, usvojeni su izveštaji o radu Centra za socijalni rad i Crvenog krsta Dimitrovgrad za 2023. godinu, razrešeni su i imenovani novi upravni odbori Turističke organizacije i Narodne biblioteke “Detko Petrov” i Nadzorni odbor Turističke organizacije “Caribrod”.

Usvojena je i Prva izmena Kadrovskog plana Opštine, odbornici su dali saglasnost na prvu izmenu Plana poslovanja Komunalca, kao i na Akcioni plan zapošljavanja.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar