Nada Mršić pobednica foto konkursa “(Ne)briga o kulturnom nasleđu”

U organizaciji Muzeja Ponišavlja Pirot i ove godine je uspešno održan tradicionalni foto konkurs pod nazivom “(Ne)briga o kulturnom nasleđu”. Na konkursu je pristiglo više od 100 radova iz cele Srbije, a učestvovalo je 18 autora.

Prvo mesto osvojila je Nada Mršić sa fotografijom “Bele poklade” koja prikazuje dva maskirana mladića u kostimima dok preskaču vatru.

Bele poklade su drevni običaj koji se održava pre početka Velikog uskršnnjeg posta. U mnogim delovima Srbije ovaj običaj obuhvata maskiranje, igre, pesme i skakanje preko vatre, što simbolizuje pročišćenje i pripremu za post. Nada Mršić je uspela da uhvati suštinu ovog običaja svojom fotografijom prenoseći dinamiku i tradiciju na izuzetan način, kaže stručni žiri u svom obrazloženju.

Drugo mesto osvojila je Maja Stošić sa fotografijom “Duvači stakla u fabrici SFS u Paraćinu”.

“Kroz pažljivo komponovanu crno-belu tehniku, autorka je uspela da oživi duh prošlih dana. Radnici, iako u fizički statičnom položaju deluju kao da su uhvaćeni u trenutku živog pokreta zadržavajući time duh njihovog prethodnog rada i aktivnosti u ovom prostoru”, izjavio je Nenad Jovanović, kustos Muzeja Ponišavlja i jedan od članova žirija. Dodao je da je izložba održana u tvrđavi Kale, koja ima veliki istorijski značaj, te je prikladna za ovaj događaj. Jovanović je pozvao sve ljubitelje fotografije da učestvuju i sledeće godine.

Treće mesto osvojila je Jovana Marković sa fotografijom “Sa (ne)verom u Boga,” koja prikazuje oronulo crkvište posvećeno Presvetoj Bogorodici u selu Rudinje.

“Fotografijom sam počela da se bavim 2019. godine, samouka sam. Nagrada mi puno znači i to je satisfakcija za moj rad”, rekla je Jovana Marković.

Član žirija, Aleksandar Ćirić istakao je da je glavni kriterijum bio kako je autor odgovorio na konkretnu temu, uz zadovoljenje osnovnih estetskih kriterijuma kvaliteta fotografije.

“Ove godine jednoglasno je doneta odluka o pobednicima i zaista je kvalitet fotografija veći nego prethodnih godina. Raduje me to što su učestvovali autori iz cele Srbije”, rekao je Ćirić.

“Fotografija ima moć da zaustavi vreme, zabeleži trenutak i dok je gledamo, natera nas na razmišljanje o tome kakav odnos imamo prema našem kulturnom nasleđu koje je od suštinskog značaja za naš identiteti buduća pokolenja”, kazao je član žirija Stefan Pavić.

Izložba fotografija sa ovogodišnjeg konkursa može se pogledati u narednih mesec dana u tvrđavi Kale, svakog radnog dana od 09:00 do 19:00 časova. Organizatori pozivaju sve zainteresovane da posete postavku i uživaju u ovim izuzetnim radovima koji prikazuju bogatstvo i raznolikost kulturnog nasleđa Srbije.

Stručni žiri koji je ocenjivao fotografije bio je u sastavu: Aleksandar Ćirić, fotograf i novinar portala “Pirotske vesti”, Stefan Pavić, dokumentarni fotograf i snimatelj portala FAR i Nenad Jovanović, kustos Muzeja Ponišavlja Pirot.

S. P.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar