Novčana pomoć za nabavku udžbenika za osnovce i odluka o završnom budžetu na narednoj sednici Skupštine

Na novoj, šestoj po redu, sednici lokalnog parlamenta u Dimitrovgradu na dnevnom redu naći će se 11 tačaka, a predsednik Skupštine Zoran Đurov kaže da je za sada stigao i jedan predlog za dopunu. Među najznačajnim tačkama nalazi se ona o usvajanju odluke o završnom računu Opštine za 2023. godinu i predlog o finansijskoj pomoći za nabavku udžbenika za osnovce.

U petak, 21. juna, od 10 sati, odbornici dimitrovgradske Skupštine opet će sesti u svoje klupe, a pred njima će se naći nekoliko zanimljivih tačaka.

Obaveza novog skupštinskog saziva je da u roku od 6 meseci od konstituisanja imenuje novi stalni sastav Opštinske izborne komisije, što će se učiniti na predstojećoj sednici, a mesto predsednika i zamenika predsednika i ovog puta pripašće odborničkoj grupi koju predvodi vladajuća Srpska napredna stranka.

Odbornici će raspravljati i o završnom računu za 2023. godinu, a kako Đurov kaže, prihodi na kraju godine bili su oko 831 milion dinara, rashodi oko 744 miliona, pa su su prilivi biće veći od odliva za oko 86 miliona.

“Kada na ovaj iznos dodamo i preneta neutrošena sredstva od oko 23 miliona i sredstva sa namenskih konsolidovanih trezora od oko milion dinara, dobijamo iznos od plus 111 miliona, koji treba rasporediti u prvom sledećem rebansu budžeta” – kaže Đurov.

Za unapređenju položaja i kvaliteta života mladih u opštini Dimitrovgrad u 2024. godini u budžetu je predviđeno 2,8 miliona dinara, a u predlogu o kome će se govoriti na Skupštini stoji kako će se oni utrošiti – za projekte đačkih parlamenata 800.000 dinara, za preduzetništvo mladih 1.2 miliona, za projekte NVO 400.000 dinara, za obeležavanje Međunardonog dana mladih 300.000 dinara i za informisanje 100.000 dinara.

Takođe, jedna od najznačajnih tačaka je i ona o finansijskoj pomoći za nabavku udžbenika učenicima Osnovne škole “Hristo Botev” u Dimitrovgradu.

“Pravo na pomoć imaju svi učenici koji to pravo nisu ostvarili po nekom drugom osnovu. Iznos visine novčane pomoći je 50% ili u maksimalnom iznosu od 3 miliona. Razlog za donošenje odluke je pružanje finansijske pomoći roditeljima učenika” – kaže predsednik Skupštine.
Jedna od tačaka je predlog odluke o davanju u zakup opštinskih stanova (dva od 80 kvadrata i jedan od 40), koji će se izdati nakon javnog nadmetanja na period od tri godine.

Lj. F.

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar