Danas obeležavamo Savindan

   Srpska pravoslavna crkva, ali i obrazovne institucije danas proslavljaju Savindan, praznik kojim se obeležava uspomena na život i delo Svetog Save. Još sredinom 19. veka Sveti Sava je proglašen za patrona svih srpskih škola, a 27. januar za školsku slavu. Ovaj praznik svetkuju i mnoge zanatlije koje Savu smatraju svojim zaštitnikom, te se Savindan od davnina obeležavao i kao esnafski praznik.

   Rođen oko 1175. godine u Rasu kao Rastko Nemanjić, najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, Sava je za života postao poznat kao književnik i prosvetitelj, pravnik, diplomata, prvi arhiepskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve. Zamonašivši se na Svetoj gori u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona, zajedno sa ocem podigao je manastir Hilandar. Nosilac je velikih zasluga za razvoj školstva u srednjevekovnoj Srbiji, a iza sebe je ostavio i više pisanih dela, među kojima su „Žitije Svetog Simeona“, „Karejski tipik“, „Hilandarski tipik“, „Studenički tipik“, „Zakonopravilo“…

   U povratku sa puta u Jerusalim smrt ga zatiče 27. januara (ili 14. januara po starom kalendaru) 1236. godine u Bugarskoj. Sahranjen je u Trnovu, tadašnjoj bugarskoj prestonici, da bi sredinom 15. veka njegovo telo bilo preneto u Srbiju, u manastir Mileševa. Po oslobođenju od Osmanskog carsta na Vračaru u Beogradu sagrađen je hram posvećen Svetom Savi.

D. Jelenkov

About Dijana Jelenkov 967 Articles
Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*