Dimitrovgradske škole obeležile Savindan

Osnovna škola “Hristo Botev” i Gimnazija “Sveti Kirilo i Metodije” obeležile su Dan Svetog Save – velikog prosvetitelja i prvog srpskog arhiepiskopa.


Uspomena na život i delo Svetog Save i na njegova putešestvija bila je glavna tema svetosavske priredbe koju su izveli učenici Osnovne škole “Hristo Botev” u velikoj sali Centra za kulturu, čime su obeležili školsku slavu. Na prigodnoj svečanosti nastupio je i školski hor pod rukovodstvom nastavnika muzičke kulture Stojana Stojanova.


Direktorka škole Milena Stavrov čestitala je školsku slavu svim učenicima i prosvetnim radnicima, a ujedno se zahvalila i gostima koji su svojim prisustvom uveličali današnju svečanast. Takođe, Stavrov se zahvalila učenicima i nastavnicima Svetlani Stojanov i Stojanu Stojanovu na odličnom programu koji su priredili u čast Svetog Save.

“Pre više od osam vekova, ovozemaljskim stazama koračao je čovek koji je svojim delima ušao u večnost. Iz čuvene i uticajne porodice Nemanjić po rođenju, a istovremeno veoma skroman po svom ubeđenju, Rastko Nemanjić je svoj život posvetio razvoju duhovnosti, kulture, obrazovanja, književnosti, arhitekture, prava, diplomatije i drugih važnih oblasti ljudskog delovanja. Pored toga što je zaslužan za prosvećivanje srpskog naroda i u duhovnom i u kulturnom smislu, kao i za opismenjavanje ljudi, Rastko, odnosno Sveti Sava nakon što se zamonašio, pomagao je i mnoge druge narode i ostvario je neraskidivu vezu sa Bugarskom, u čijoj je tadašnjoj prestonici, Velikom Trnovu, preminuo 1236. godine. Iako nas od njegovog vremena deli mnogo godina, njegova shvatanja i stavovi su itekako savremeni”, kazala je direktorka škole.


Gimnazija “Sveti Kirilo i Metodije” takođe je obeležila školsku slavu. U holu škole održan je prigodan program u čast Svetog Save. U priredbi posvećenoj liku i delu velikog misionara, knjževnika i prosvetitelja učestvovali su recitatori i hor gimnazije.


Direktor gimnazije Bratislav Stamenov je poželeo nastavnom kadru da se u svom daljem radu ugledaju na primer Svetog Save i da posao koji rade obavljaju savesno, da uzimaju u obzir potrebe učenika i da na taj način svi u školi zajedno napreduju.


Osim učenika i prosvetnih radnika, na obe svečanosti prisustvovale su zvanice iz javnog i kulturnog života grada, a među gostima su bili treći sekretar Ambasade Republike Bugarske u Beogradu Dimitar Vasilev i zamenik predsednika opštine Dimitrovgrad Dejan Milev.

Sveti Sava je veoma poštovan svetac i u Srbiji i u Bugarskoj. Rođen je 1175. godine u Rasu kao Rastko Nemanjić i najmlađi je sin velikog župana Stefana Nemanje. Za života Sava je postao poznat kao književnik, prosvetitelj, pravnik, diplomata i prvi arhiepskop autokefalne Srpske pravoslavne crkve i nosilac je velikih zasluga za razvoj školstva u srednjovekovenoj Srbiji. Po povratku sa puta u Jerusalim preminuo je 27. januara, odnosno 14. januara po starom kalendaru 1236. godine u Bugarskoj i sahranjen u Trnovu, tadašnjoj bugarskoj prestonici. Sredinom 15. veka njegovo telo je preneto u Srbiju, u manastir Mileševa.

A. Todorov

Foto: Mikica Kostov

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar