Početak 2018. doneo Dimitrovgradu dva nova stanovnika!

U Porodilištu u Pirotu u četvrtak, 4. januara 2018. rođena je prva beba iz Dimitrovgrada, a istog dana na svet je došlo još jedno novorođenče koje će postati stanovnik ovog grada.

U 5:10 časova ujutru, težak 3.455 g, rodio se dečak Pavle, čiji su roditelji Dimitrovgrađanka Andrijana Nackov Dimitrijević i Igor Dimitrijević iz Zaječara.

Iako je prvi predviđeni termin porođaja bio 31. decembar, Pavle je „zakasnio“ taman toliko da se izbori za mesto prvog Dimitrovgrađanina rođenog u ovoj godini. Majka Andrijana srećna je što je baš njena beba prvo novorođenče iz Dimitrovgrada, i kaže da je imala osećaj da će se tako desiti, ali i da se nada da će sreća da uvek bude prvi pratiti malog Pavleta i u daljem životu.

Najlepši novogodišnji poklon, težak 4.030 g, istog dana su dobili i Irena i Damir Ilijev iz Dimitrovgrada. Samo pet minuta nakon podneva, mladi supružnici postali su ponosni roditelji devojčice Darije.

Prema podacima dimitrovgradske Patronažne službe, u toku prethodne godine na teritoriji opštine Dimitrovgrad rođeno je 55 beba.

D. Jelenkov

Foto: pixabay.com

About Dijana Jelenkov 963 Articles
Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

1 Trackback / Pingback

  1. Predsednik opštine Dimitrovgrad i predstavnici Službe Polivalentne patronaže posetili prvorođenu bebu na teritoriji opštine u 2018. godini -

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*