Promocija knjige “Iz leksike Dimitrovgrada” Dijane Jelenkov u utorak u dimitrovgradskoj biblioteci

U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu u utorak, 16. januara u 18:00 časova biće održana promocija knjige “Iz leksike Dimitrovgrada” autorke Dijane Jelenkov, mlade dimitrovgradske književnice i novinarke Internet Portala FAR.

Autorka knjige kaže da je reč o delu čiji je glavni deo leksička zbirka koja sadrži oko 2.200 leksema koje su u upotrebi u govoru stanovnika dimitrovgradskog kraja, ali koji daje i osvrt na neke od značajnijih fonetskih, morfološko-tvorbenih i leksičko-semantičkih karakteristika proučavanog govora. Ona naglašava da je “Iz leksike Dimitrovgrada” zapravo dorađen i uobličen master rad, kojim je 2014. godine završila master studije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu” i dodaje da je ova knjiga osnova za dalja jezička istraživanja.

Dijana Jelenkov je rođena 1988. godine i živi u Dimitrovgradu. Po struci je master profesor srpskog jezika i književnosti. Piše poeziju i prozu, bavi se novinarstvom, a u oblasti književnog stvaralaštva nosilac je više priznanja i nagrada.

Kako ističe, interesovanje za govor rodnog kraja nosi još iz detinjstva kada je na dva lista papira napisala “Gramatiku šopskog jezika”. Koautor je prozno-pesničke zbirke “Dodir”.

Od 2016. godine radi kao novinar portala FAR, za koji piše tekstove raznovrsnih novinarskih žanrova. Učestvovala je u realizaciji nekoliko medijskih projekata i nosilac je diplome “Istraživačko novinarstvo u digitalno doba” NUNS-a i ambasade SAD-a u Srbiji. Novinar-voditelj televizijskog serijala “Našenci”, koji je tokom 2017. godine rađen u produkciji udruženja “Emblema” i portala FAR.

P. Videnov

Foto: Petar Videnov

About Petar Videnov 2064 Articles
Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*