“Amazonija” Igora Manova među najboljim fotografijama Srbije

Igor Manov, diplomirani inženjer multimedije, stalno zaposlen u „Televiziji Prva“ u Beogradu, osvojio je četvrto mesto na konkursu Slike Srbije, elektronskog magazina „Dizajnmag“.

Manov je to mesto izborio među 1.100 autora, koji su poslali isto toliko fotografija, a za koje je glasalo preko 50.000 ljudi. Sem što je četvrta u tako velikoj konkrenciji, Igorova fotografija „Beogradska Amazonija – Beljarica” će se naći i na luksuznom novodišnjem kalendaru, a biće jedna od sto na izložbi „100 najlepših fotografija Srbije”, koja će se održati na Dorćol placu od 10. do 18. januara.

Igor Manov je prvi aparat dobio u 9. godini, ali kako kaže za “Far” ne seća se koliko ga je zaokupio, niti tvrdi da je to bilo odlučujuće što je upisao studije eletkronike i multimedije u Varni, gde je stekao i magistarsku titulu.

Kaže da je oduvek voleo prirodu i da je fotografiju prigrabio poslednjih pet-šest godina kao odmor od tehnologije, kojom je preokupiran na poslu. Dobra likovna priprema sa studija i njegova od detinjstva velika ljubav prema prirodi, dali su rezultate, pa su usledile sjajne serije iz Smilovskog polja, Poganova, kanjona Jerme, Dimitrovgrada, Beograda i svih mesta koja su mu se našla na putu, jer je foto-aparat polako postajao deo njega.

Igor se i dalje najrađe obraća prirodi i pejzažu, a njegova fotografija ide najčeščim, ali zato i najtežim verističkim putem, sa mininalnim tehnološkim intervencijama.

Nagrađena fotografija je nastala takoreći s njegovog prozora, jer mu je Pupinov most u neposrednom komšiluku u Beogradu. Zato Igor kaže fotografija je tren, manje od treptaja u koji stane nešto što dobija nagoveštaj večnosti ili u ovom slučaju Beljarica, na kojoj svoje stanište samo desetak kilometara od centra velagrada nalazi više od 150 retkih ptica i životinja.

Igor Manov je rođen u Dimitrovgradu 1975. gde je posle fakulteta našao i prvo zaposlenje u Televiziji Caribrod. Profesionalni i životni put ga je odveo dalje, ali on svoj rodni grad nosi sa sobom. To znam po tome što je u prvi mah odbio da pišemo o njemu, na shvatajući kao nedavno i jedan vrhunski džez muzičar iz Caribroda, šta ima toliko posebnog kod njega.

Fotografija, Igore… fotografija… ljudska toplina i to što si iz Caribroda!

 Slobodan Aleksić, Ćosa

Foto: Igor Manov

About Slobodan Ćosa Aleksić 298 Articles
Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*