Najuspešniji studenti iz Dimitrovgrada potpisali ugovore za dodelu opštinskih stipendija

Studenti sa teritorije opštine Dimitrovgrad koji su u dosadašnjem studiranju postigli izuzetan uspeh i time zaslužili mesto na rang-listi za dodelu opštinskih stipendija, danas su u okviru prijema koji je za njih organizovan u velikoj sali SO Dimitrovgrad potpisali ugovore za dodelu stipendija.

Prisutne studente pozdravio je predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov, koji je između ostalog izneo uverenje da su stipendije otišle u ruke zaista uspešnih mladih ljudi i vrhunskih studenata, kojima je poželeo da u predstojećem studiranju nastave da ostvaruju još veće uspehe. Dimitrov je istakao i da je, u vreme kada se školovanje često pretvara u svojevrstan „lov na diplome“, od najveće važnosti za studente da sa fakulteta ponesu pre svega stečeno znanje.

Na zasluženim stipendijama prisutnima je čestitao i opštinski većnik Dejan Milev, koji je naglasio da se Opština trudi da vodi politiku koja pruža podršku znanju i uspehu đaka i studenata, što, pored stipendija, pokazuju i nagrade koje se dodeljuju učenicima osnovne i srednje škole. Opština Dimitrovgrad verovatno je opština u regionu koja dodeljuje najveći broj stipendija u odnosu na broj stanovnika, pri čemu ne postoje planovi da se u narednom periodu smanjuje niti broj stipendija, niti njihov iznos, naglašava Milev.

Ove godine raspisana su dva konkursa, za dve vrste stipendija – redovne i posebne. Prema rečima Dejana Mileva, postojala je potreba da se promeni karakter stipendiranja, koji bi išao od socijalnog ka razvojnom, s obzirom na činjenicu da se stipendijama pruža finansijska podrška studentima, a ne njihovim porodicama.

„Zbog toga smo kroz redovne stipendije isključili socijalni status, ali s obzirom na to da nemaju svi studenti iste materijalne situacije u svojim porodicama, socijalni aspekt je ostao uključen kada su u pitanju posebne stipendije“, kaže Milev, ističući da je, kada je reč o rangiranju studenata za dodelu posebnih stipendija, formula zasnovana na odnosu 70:30 – pri čemu se 70% odnosi na uspeh studenata, a 30% na njihov socijalni status.

„Novina je da smo ove godine izjednačili stipendije kako bismo proširili broj naših učenika i studenata iz Dimitrovgrada da mogu da uzmu i republičku i opštinsku stipendiju. Iznos stipendije je oko 8.000 dinara mesečno, odnosno isti kakav daje i država Srbija“, naglašava Milev.

Od prilično velikog broja kandidata koji su ove godine bili zainteresovani za oba tipa opštinskih stipendija, na konačnoj rang-listi našlo se njih 31. Studenti koji danas nisu bili u mogućnosti da prisustvuju prijemu, svoje ugovore moći će da potpišu u narednom periodu.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar