Ekipe JP „Komunalac“ nastavljaju čišćenje snega, saobraćaj na teritoriji opštine Dimitrovgrad regularan

Iako danas nije bilo novih snežnih padavina, teritorija opštine Dimitrovgrad i dalje je pod snežnim pokrivačem, a ekipe JP „Komunalac“ su na terenu od prekjuče.

U prethodna dva dana radilo se na čišćenju gradskih i prigradskih ulica, Georgi Dimitrov prema Željuši, Gojin Dolu i Belešu, dok se danas čiste deonice od Beleša, Prača, Borovo, kao i Sveta Gora i Gornja Lukavica. Službe „Komunalca“ juče su obavile i čišćenje regionalnog puta ka Visoku, koji se inače nalazi u nadležnosti PZP Niš. Sinoć je obavljeno i posipanje solju ulica prvog prioriteta, kaže opštinski inspektor za drumski saobraćaj Saša Markov.

Uz zimsku opremu i opreznu vožnju vozači ne bi trebalo da imaju problema na putevima. Prema rečima Markova, saobraćaj se na teritoriji opštine Dimitrovgrad za sada odvija normalno, putevi su prohodni i sve autobuske linije regularno funkcionišu.

Prema podacima RHMZ-a sa glavnih meteoroloških i običnih klimatoloških stanica, visina snežnog pokrivača u različitim delovima Srbije od jutros je sledeća:

Crni Vrh – 2 cm
Zlatibor – 5 cm
Sjenica – 4 cm
Kopaonik – 11 cm
Leskovac – 4 cm
Dimitrovgrad – 18 cm
Vranje – 1 cm
Bela Palanka – 18 cm
RC Kukavica/Vlajna – 30 cm
RC Niš/Kamenički vis – 6 cm
Stara planina/Babin zub – 28 cm

Ako i postoji mogućnost da trenutne i predstojeće snežne padavine zadaju probleme vozačima, svakako prijaju pšenici, jer kao dobra termička zaštita štite od smrzavanja i niskih temperatura.

D. Jelenkov

Foto: Dijana Jelenkov

Napisao/la

Dijana Jelenkov rođena je 1988. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završila je u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Nišu (na osnovnim studijama Srbistike) i Novom Sadu (gde završava master studije na studijskom programu Srpska filologija: srpski jezik i lingvistika). A onda seda u voz i vraća se u Dimitrovgrad. Kako je uvek bila od one dece koja više vole da ispod drveta čitaju knjigu nego da igraju žmurke, odmalena se interesuje za književnost i jezik, i naročito za dijalekat svog kraja. Leksika govora Dimitrovgrada bila je i predmet njenog master rada – rečnika sa preko 2000 reči koje su u upotrebi u ovom lokalnom govoru. U slobodno vreme bavi se pisanjem (uglavnom proze, i povremeno poezije), i prevođenjem književnih tekstova sa bugarskog jezika na srpski (a kada joj dođe, i obrnuto). Nekada davno, radove iz oblasti dečjeg stvaralaštva objavljivala je u zborniku „Radovićev venac“, pesničkoj zbirci „Razigrani snovi“ i dečjem časopisu „Drugarče“. U novije vreme, neki od njenih tekstova pojavili su se u časopisu „Nedogledi“ Filozofskog fakulteta u Nišu, te u književnim časopisima „Trag“ i „Majdan“. 2015. i prva polovina 2016. godine bile su plodne za bujanje književničke sujete – donele su joj drugu nagradu na konkursu „Vojislav Despotov“ u Novom Sadu, treću na konkursu za satiričnu priču u okviru Nušićijade u Ivanjici, kao i mesto među tri nagrađene priče na konkursu magazina Crna ovca (blacksheep.rs); svojim pisanijima zauzela je prostor i u zborniku „Crte i reze 6“ (zbirci najboljih radova sa konkursa „Andra Gavrilović“ u Svilajncu), kao i u poetskom zborniku „Sinđelićeve čegarske vatre 26“ književnog udruženja Glas korena iz Niša. Njene kratke priče našle su se među izdvojenima i na naredna dva konkursa Crne ovce. Zajedno sa kolegom Ratkom Stavrovim i gospođicom Dorotejom Todorov objavila je prozno-poetsku zbirku "Dodir". Nije odolela ni iskušenju da se oproba kao novinar – na poziciji prevodioca i autora sarađivala je sa onlajn časopisom EMG magazin, a povremeno objavljuje tekstove i na portalu blacksheep.rs.

Bez komentara

Ostavi komentar