a
 

Jezera Savat 1 i Savat 2 poribljena sa 1.350 kg riblje mlađi

Na veliku radost sportskih ribolovaca veštačka akumulaciona jezera Savat 1 i Savat 2 poribljena su sa 1.350 kg riblje mlađi. U jezero je pušteno 900 kg šarana, 200 kg amura i 250 kg bele ribe (karaša i babuške).

Prema rečima Vasila Andrejeva, direktora JU „Sportsko turistički centar Caribrod“, koji gazduje Smilovskim jezerima, vrednost ove investicije je 450.000 dinara, a riblja mlađ je nabavljena iz Sremske Kamenice.

„Nakon uzorkovanja jezerske vode od strane Zavoda za javno zdravlje Pirot pre desetak dana, analiza je pokazala da su svi uslovi za poribljavanje ispunjeni. U narednom periodu biće označena mrestilišta i mesta gde je zabranjen ribolov, a nastavićemo i sa poboljšavanjem uslova za bavljenje sportskim ribolovom“ – kaže Andrejev

On apeluje na sve ribolovce da poštuju Pravilnik o režimu ribolova na jezerima Savat 1 i Savat 2, koji je donešen na osnovu Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, ali i da se pridržavaju saveta i uputstava radnika Ribočuvarske službe da čuvaju i ne zagađuju prirodu i živi svet u vodi.

Ove akumulacije poznatije i kao Smilovska jezera u rejonu Zabrđa su oaza ribolova u dimitrovgradskoj opštini, koja tokom godine okupljaju brojne sportske ribolovce, turiste i ljubitelje prirode.

P. Videnov

Foto: Mikan Andreev

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar