Stara planina će u nedelju uputiti još jednu poruku vlastima i investitorima

Građanski pokret “Odbranimo reke Stare planine” i Savez mesnih zajednica Stare planine organizuju 14. aprila protestno okupljanje protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE). Skup čiji je početak zakazan simbolično u 11:55 časova, održaće se u selu Topli Dol.

Nakon nekoliko održanih protesta tokom ove i prethodne godine, kao i nakon niza terenskih akcija u mestima izgradnje MHE, pokret “Odbranimo reke Stare planine” (ORSP) i Savez mesnih zajednica Stare planine odlučili su da organizuju veliko okupljanje u selu Topli Dol pod nazivom “Reku vam ne damo”. U ovom selu se danonoćno sprovode dežurstva meštana ovih i okolnih sela kako bi bio osujećen dolazak građevinskih mašina koje su nedavno najavljene od strane investitora.

This image has an empty alt attribute; its file name is 223-683x1024.jpg

U izjavi za portal FAR, Nebojša Ilić, predsednik Saveza mesnih zajednica Stare planine kaže da je namera organizatora da se ovim skupom pošalje još jedna jasna poruka investitorima MHE, lokalnoj samoupravi, ali i državi, da meštani Stare planine neće dozvoliti uništavanje reka u Parku prirode “Stara planina”.

“Poručićemo investitorima da sede kući i da uopšte ne pomišljaju da će bilo šta da grade na Toplodolskoj reci”, izjavljuje Nebojša Ilić i dodaje da i dalje postoji ćutanje od strane gradskih vlasti od kojih je 22. marta zatraženo da se ponište svi ugovori sa investitorima o izdavanju zemljišta i puteva u svojini grada, da se javnosti stave na uvid sva dokumenta koja se tiču izgradnje MHE na teritoriji grada Pirota, kao i da se iz Prostornih planova grada i Parka prirode Stara planina izbrišu sve lokacije namenjene za izgradnju vodozahvata i mašinskih hala za MHE.

Dolazak u Topli Dol, jedno od najživopisnijih sela Stare planine u podnožju vrha Midžor, najavili su aktivisti za zaštitu životne sredine iz cele Srbije, a za goste se organizuje smeštaj u selu Temska i Topli Dol.

Prostornim planom područja Parka prirode i turističke regije Stara planina iz 2008. godine, rezervisan je prostor za ukupno 121 MHE ukupne snage oko 35 MW, od čega na području opštine Dimitrovgrad 10 MHE snage oko 2 MW, Pirot 79 MHE snage oko 25 MW, Knjaževac 32 MHE snage oko 8 MW. Ovako ambiciozan, i po reke Stare planine rizičan plan, obrazložen je pre 11 godina tvrdnjom:

“Izgradnja MHE prema utvrđenim hidropotencijalima povećaće sigurnost u napajanju električnom energijom naselja, alternativne seoske ekonomije i turističko rekreativne infrastrukture na području Prostornog plana”.

Sergej Ivanov

Foto: Sergej Ivanov / Savez mesnih zajednica Stare planine

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar