a

Već su moguće gužve na graničnim prelazima

Pošto se katolički i pravoslavni Uskrs ove godine praznuju u razmaku od nedelju dana, 21. i 28. aprila, a na njih se nadovezuju prvomajski praznici, već se očekuje povećan broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju.

Zbog toga se carinska služba Srbije unapred priprema i pojačava aktivnosti na graničnim prelazima, kako bi se promet putnika u prazničnom periodu maksimalno ubrzao.

Bez obzira na sve mere povremeni zastoji su ipak mogući, upozoravaju iz Uprave carine i savetuju vozače da se pre putovanja dobro informišu na sajtu Uprave carina ili AMSS.

Za putovanje su radni dani uvek bolji izbor od vikenda, a u vreme praznika preporuka je i da se izbegavaju veliki, uvek opterećeni prelazi i koriste njihove alternative, poručuju iz Carine..

Uprava carine takođe savetuje putnike da prilikom ulaska u Srbiju prijave sve što sa sobom nose, a nije lični prtljag i vrednije je od 100 evra, jer se na robu iznad tog iznosa plaćaju uvozne dažbine.

Isto tako podsećaju da se propisi za iznos i unos gotovog novca nisu menjali, pa tako svaku sumu veću od 10.000 evra treba prijaviti kako na izlazu, tako i na ulazu u zemlju.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: Uprava carine)

Foto: Uprava carine

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar