VIDEO: Bugarskom ombudsmanu se ove godine obratilo 20.000 građana, a on do njih stiže i preko kancelarije u vozu

U proteklih deset meseci ove godine obratilo nam se oko 20.000 građana, od kojih je skoro devet hiljada podnelo pritužbe, dok su ostali tražili pravni savet. Očekujemo da do kraja godine pritužbe podnese do 13.000 ljudi, što je uobičajena cifra. Ali, ne dolaze samo oni do nas, već i mi odlazimo do njih, čime doprinosimo da se “glas građana” što bolje čuje, rekla je danas ombudsmanka Republike Bugarske Diana Kovačeva.

Na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji “Jačanje kapaciteta institucije i povećanje dostupnosti Zaštitnika građana svim građanima”, koja je danas i juče održana u Nišu, Kovačeva je kazala da je među podnetim pritužbama najviše onih koje se odnose na prava potrošača – korišćenje vode, struje, grejanja i usluge mobilnih operatera, koji “imaju monopolski položaj”. Ombudsman često interveniše i u oblasti socijalno – ekononomskih, radnih, imovinskih i ljudskih prava.

-Za deset meseci ove godine podneli smo 1300 preporuka. Institucije su postupile po svakoj drugoj preporuci, što nekome može da zvuči dobro, ali to znači da po svakoj prvoj nije postupano, i o tome treba razmišljati – rekla je ona.

This image has an empty alt attribute; its file name is 212-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 213-1024x683.jpg

Kovačeva je rekla da ombudsman Bugarske organizuje i okrugle stolove i javne diskusije, na kojima se razgovara o predlozima zakona koje radi ova institucija, kao i konkretnim problemima građana, kao što je, recimo, veliko zagađenje vazduha u Sofiji.

-Do sada smo imali šest javnih diskusija. Na jednoj strani stola bili su građani, a na drugoj predstavnici institucija. Ponekad je rasprava između njih uzavrela, ali dijalog je način na koji mi pokušavamo da približimo te dve strane. Nažalost, ima situacija u kojima ne možemo da pomognemo- kada je reč o lošem zakonu, rupama u zakonu ili drugim situacijama – rekla je ona.

Prema njenim rečima, prijemna kancelarija ombudsmana otvorena je svaki dan, a ova institucija ima i SOS telefon.

-Ombudsman određenim danima daje svoj telefon nekom od zaposlenih. Ne znam kako se osećaju zaposleni, ali građani su zadovoljni ovakvom akcijom, posebno osobe sa invaliditetom, one sa neisplaćenim platama ili one koje imaju problem sa vodosnabdevanjem, a koje su u najvećoj meri koristile ovakvu komunikaciju – rekla je.

This image has an empty alt attribute; its file name is 214-683x1024.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 215-1024x683.jpg

Ona je kazala da je u toku ove godine bilo organizovano 30 otvorenih kancelarija u unutrašnosti zemlje.

-Takođe, mi pešačimo, idemo autobusom i metroom, kako bi se približili građanima. Tri puta smo imali prijemnu kancelariju u vozu. U ovakvim situacijama mnogi građani su zainteresovani da nam priđu, ako ni zbog čega drugog ono da bi videli i upoznali ombudsmana – kazala je ona.

Kovačeva je dodala da ombudsman u Bugarskoj indirektno pokreće i zakonske inicijative, odnosno dostavlja Skupštini predloge novih zakona ili izmene postojećih.

-A onda „gonimo“ poslanike da usvoje taj „glas građana“. Verujemo da u tome imamo određenog uspeha. Trenutno su četiri naša predloga pred Skupštinom – rekla je.

Prema njenim rečima, ombudsman podnosi ustavne inicijative i izveštaje Ustavnom sudu, od kojih se “neke i prihvate”. Pošto građani Bugarske nemaju pravo da pokreću ustavne predstavke, inicijative ombudsmana su kanal preko kojih to mogu da učine. Ombudsman ima pravo da se kao institucija “približi” i Vrhovnom sudu, kazala je ona.

-Takođe, imamo pravo da se približimo i međunarodnim institucijama. Ujedinjene nacije su dale status A našem radu, ocenujući da je on u skladu sa pariskim standardima za ljudska prava. Dakle, međunarodnim organizacijama šaljemo naše inicijative i pred njima otvaramo neka pitanja. Sada se, recimo, bavimo i pitanjima vezanim za Bregzit, jer on može da utiče na prava bugarskih građana – rekla je.

Ona je kazala da su ombudsmanu u svemu što radi “najbolji saradnici i partneri- mediji”. Otvorena pisma, izveštaji, inicijative i preporuke posredstvom medija lakše stižu i do građana i do institucija.

Osim Kovačeve, na regionalnoj konferenciji u Nišu učestvovali su i predstavnici kancelarija Zaštitnika građana iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Rumunije, Turske, Albanije i Grčke. Oni su razgovarali o dostupnosti svojih institucija građanima, položaju nacionalnih manjina u Srbiji i regionu, monitoringu aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima u Srbiji, kao i o jačanju kapaciteta Zaštitnika građana u skladu sa Venecijanskim principima. Organizator konferencije je kancelarija Zaštitnika građana u Srbiji.

Na ovom skupu su, inače, predstavljeni rezultati 19. mesečnog projekta “Povećanje dostupnost Zaštitnika građana građanima koji žive u unutrašnjosti Srbije”, u okviru kojeg je zaštitnik građana Pašalić sa saradnicima obišao 13 gradova i opština u Srbiji, kako bi neposredno razgovarali sa građanima i primali njihove pritužbe. Projekat je finansijski podržalo Ministarstvo spoljnih poslova Republike Bugarske.

This image has an empty alt attribute; its file name is 216-1024x683.jpg

VEOMA DOBRA SARADNJA SA OMBUDSMANOM SRBIJE

-Sa ombudsmanom Srbije imamo jako dobru saradnju. Otvorili smo i dve zajedničke kancelarije – u Caribrodu i Bosilegradu. To je način da svi pokažemo da se o problemima građana misli i da oni nisu zaboravljeni – rekla je Diana Kovačeva.

Novinar: Zorica Miladinović
Snimatelj: Žiža Kostić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
novembar 2019

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar