a

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Kao uspomena na Dan primirja, odnosno dan kada je Nemačka u Prvom svetskom ratu potpisala kapitulaciju 1918. godine u železničkom vagonu kod francuskog grada Kompijenja, u Srbiji se od 2012. godine, 11. novembar obeležava kao državni praznik. Pre toga se od 2005. obeležavao samo u okviru nastave, na prvim časovima u osnovnim i srednjim školama.

11. novembar sem što je naradni dan, protiče i u znaku dva simbola.

Prvi je biljka Natalijina ramonda, koja sem što je ugrožena vrsta je i biljka poznata kao “feniks”, pošto čak i osušena, ukoliko se zalije može da oživi. Njeno “ponovno oživljavanje simbolizuje činjenicu da je i Srbija uspela da “stane na noge” posle teških žrtava i gotovo neprekidnog rata od 1912. pa do 1918.

Biljka Natalijina ramonda dobila je ime po kraljici Nataliji Obrenović.

Drugi simbol je motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta, kao znak sećanja na sve koji su u Prvom svetskom ratu prešli Albaniju i spas potražili na obalama Grčke.

Zanimljivo je da je 22 godine posle kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu Adolf Hitler 1940. godine naložio Francuskoj da potpiše bezuslovnu predaju u Drugom svetskom ratu, na istom mestu i u istom vagonu gde je Nemačka popisala svoj poraz u Prvom velikom ratu.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se obeležava nizom manifestacija u Srbiji i odavanjem počasti poginulim u Prvom svetskom ratu.

Slobodan Aleksić, Beograd

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar