a

Otvorena izložba Miroljuba Filipovića Filimira u dimitrovgradskoj galeriji

U galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu sinoć je otvorena 13. ovogodišnja postavka, a reč je o izložbi istaknutog slikara Miroljuba Filipovića Filimira, poreklom iz Trstenika, koji živi i radi u Beogradu.

Prikazana su 20-ak ulja na platnu, koja potiču iz dva Filimirova ciklusa – bojilišta i podnebesja, nastalih poslednjih deset godina. Kako je izjavio ovaj umetnik, ova dva ciklusa su inspirisana prirodom i predstavljaju lično njegovo posmatranje prirode. Veoma veliki utisak iz prirode ostavili su reka Jerma i Poganovski manastir.

This image has an empty alt attribute; its file name is 374-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 375-1024x683.jpg

Sve se u prirodi dešava pred našim očima, a mi mnogo toga ne vidimo. Bojilišta su zbog te dramatike, mi svet doživljavamo putem saznanja o boji i one imaju određene vrednosti i na određeni način deluju na našu dušu i psihologiju. Sve oko nas je boja. Imate i tu različitih teorija. Neko gleda to šarenim bojama, neko vidi to kao sivilo. Slikarstvo je oblast kojoj čovek treba da bude sasvim posvećen. Mislim da mi je ono pomoglo da budem bolji čovek i želim da drugim ljudima time pomognem da budu bolji ljudi – rekao je Filipović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 376-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 377-1024x683.jpg

Miroljub Filipović Filimir je aktivan stvaralac prisutan na domaćoj i stranoj umetničkoj sceni, s obzirom da je od 1968. godine imao 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Organizator je brojnih hepeninga, performansa i umetničkih projekata. Učestvovao je u više od 600 kolektivnih izložbi.

Boja je u životu sve. Boja je osnova slikarstva. Ali, te snažne, eskplicitne boje, su ustvari podsvesna želja da drugima prenesete lepu poruku. Možda je to bekstvo od stvarnosti, da progovorimo na neki drugačiji način. Mislim da je danas svima potrebna lepa reč i ovo je najkraći put, pod nekom bojom, dinamikom, gestom. Možda je to moja potreba da sakrijem neke stvari sa kojima se ne slažem, pa onda hoću da to deluje na ljude optimistički. Zato su te boje tako snažne i jarke – naglasio je ovaj slikar.

This image has an empty alt attribute; its file name is 378-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 379-1024x683.jpg

Filimir je dobitnik Zlatne palete ULUS za slikarstvo 2012. godine i drugih priznanja. Bio je predsednik organizacionog odbora Trijenala umetničkih medija Beograd 2010. i koordinator Trijenala Mixed Media Trstenik 2012. godine. O njegovom radu snimljena su dva filma: “Ikonarti” i “Krik boje”.

Postavka Miroljuba Filipović Filimira, koji je i učesnik međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir”, biće izložena u dimitrovgradskoj galerij do 15. decembra.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Teodora Petrov je rođena je 1995. godine. Osnovnu i srednju školu završila u Dimitrovgradu, nakon čega nastavlja školovanje na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je profesor engleskog jezika i književnosti. Od malena se interesuje za strane jezike, voli fotografiju, pisanje i glumu. Za učestvovanje u pozorišnoj predstavi u čast Vilijama Šekspira dobila je nagradu, a sa kolegama sa Univerziteta napisala je i tekst za pozorišni komad koji je izveden na fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. Prevodi sa engleskog, španskog i bugarskog na srpski jezik. Novinar-saradnik portala FAR od 2018. godine. Radi na poslovima novinara i prevodioca, veoma je pozitivna i voli timski rad.

Bez komentara

Ostavi komentar