Otvorena izložba Miroljuba Filipovića Filimira u dimitrovgradskoj galeriji

U galeriji “Metodi Meta Petrov” u Dimitrovgradu sinoć je otvorena 13. ovogodišnja postavka, a reč je o izložbi istaknutog slikara Miroljuba Filipovića Filimira, poreklom iz Trstenika, koji živi i radi u Beogradu.

Prikazana su 20-ak ulja na platnu, koja potiču iz dva Filimirova ciklusa – bojilišta i podnebesja, nastalih poslednjih deset godina. Kako je izjavio ovaj umetnik, ova dva ciklusa su inspirisana prirodom i predstavljaju lično njegovo posmatranje prirode. Veoma veliki utisak iz prirode ostavili su reka Jerma i Poganovski manastir.

This image has an empty alt attribute; its file name is 374-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 375-1024x683.jpg

Sve se u prirodi dešava pred našim očima, a mi mnogo toga ne vidimo. Bojilišta su zbog te dramatike, mi svet doživljavamo putem saznanja o boji i one imaju određene vrednosti i na određeni način deluju na našu dušu i psihologiju. Sve oko nas je boja. Imate i tu različitih teorija. Neko gleda to šarenim bojama, neko vidi to kao sivilo. Slikarstvo je oblast kojoj čovek treba da bude sasvim posvećen. Mislim da mi je ono pomoglo da budem bolji čovek i želim da drugim ljudima time pomognem da budu bolji ljudi – rekao je Filipović.

This image has an empty alt attribute; its file name is 376-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 377-1024x683.jpg

Miroljub Filipović Filimir je aktivan stvaralac prisutan na domaćoj i stranoj umetničkoj sceni, s obzirom da je od 1968. godine imao 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Organizator je brojnih hepeninga, performansa i umetničkih projekata. Učestvovao je u više od 600 kolektivnih izložbi.

Boja je u životu sve. Boja je osnova slikarstva. Ali, te snažne, eskplicitne boje, su ustvari podsvesna želja da drugima prenesete lepu poruku. Možda je to bekstvo od stvarnosti, da progovorimo na neki drugačiji način. Mislim da je danas svima potrebna lepa reč i ovo je najkraći put, pod nekom bojom, dinamikom, gestom. Možda je to moja potreba da sakrijem neke stvari sa kojima se ne slažem, pa onda hoću da to deluje na ljude optimistički. Zato su te boje tako snažne i jarke – naglasio je ovaj slikar.

This image has an empty alt attribute; its file name is 378-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 379-1024x683.jpg

Filimir je dobitnik Zlatne palete ULUS za slikarstvo 2012. godine i drugih priznanja. Bio je predsednik organizacionog odbora Trijenala umetničkih medija Beograd 2010. i koordinator Trijenala Mixed Media Trstenik 2012. godine. O njegovom radu snimljena su dva filma: “Ikonarti” i “Krik boje”.

Postavka Miroljuba Filipović Filimira, koji je i učesnik međunarodne likovne kolonije “Poganovski manastir”, biće izložena u dimitrovgradskoj galerij do 15. decembra.

T. Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar