a

VIDEO: Dejan Milev – Narandžasta boja na mostu br. 3 u znak borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koja se sprovodi od 25. novembra do 10. decembra, opštinski većnik za obrazovanje i informisanje Dejan Milev obratio se lokalnim medijima.

“Opština Dimitrograd se priključila inicijativi potprеdsеdnice Vladе Srbijе i prеdsеdnice Koordinacionog tеla za rodnu ravnopravnost time što smo osvetlili most br. 3 na Koridoru 10 narandžestom bojom. Narandžasta boja je simbol borbe protiv nasilja nad ženama” – naglasio je Milev.

Prema njegovim rečima, opština Dimitrovgrad važi za jednu od mirnijih i tolerantnijih opština koja je protiv svakog oblika nasilja, uključujući i nasilje nad ženama.

“2018. godine imali smo 31 slučaj nasilja nad ženama, od kojih 5 nad devojčicama. Tokom 2019. godine, zaključno sa oktobrom, bilo je 11 takvih slučajeva, među kojima i jedno nasilje nad dovojčicom” – dodao je opštinski većnik.

Milev je kazao da će opština nastaviti sa ukazivanjem značaja aktivizma u borbi protiv bilo kakvog oblika nasilja, pri čemu je istakao prošlogodišnji program za socio-humanitarne aktivnosti u okviru kojeg su stvoreni administrativni i finansijski okviri za uspostavljanje usluge “SOS telefon”. Nažalost, prema njegovim rečima, ova usluga nije uspostavljena jer je predstavnici civilnog sektora nisu prepoznali kao prioritet iz opštinskog programa, te će opština nastaviti da radi složenije usluge podrške na lokalnom nivou.

“Nadam se da ćemo već 2020. godine u sklopu istog programa imati uspostavljen centar za pružanje psiho-socijalne podrške, u okviru kojeg će funkcionisati usluga SOS telefon” – zaključio je Milev.

Novinar: Aleksandar Todorov
Snimatelj: Stefan Pavić
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Produkcija: Internet Portal FAR
novembar 2019

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar