U susret Novoj godini: Oprez sa pirotehnikom, umereno sa hranom i pićem

Novogodišni i Božićni praznici predstavljaju period u godini kada se prekomerno upotrebljavaju pirotehnička sredstva, kao i visokokalorična hrana i razne vrste alkoholnih i bezalkoholnih pića. Tim povodom lekar i specijalista opšte medicine Nikola Jordanov apelovao je na građane da budu oprezni i umereni u oba slučaja kako ne bi došlo do neželjenih posledica po njihovo zdravlje.

Upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava nezaobilazan je deo novogodišnjeg reperotara. Postoji prećutna socijalna podrška i mladi učenjem po modelu primenjuju obrazac ponašanja odraslih, tako da najveću odgovornost za povrede prilikom korišćenja petardi imaju roditelji, kaže Jordanov.

On naglašava da su najveći problem tinejdžeri, jer je za njih karakterističan intenziviran optimizam i stav nepobedivosti i nedodirljivosti, a ujedno i težnja da budu zanimljivi i u centru pažnje, makar i kroz neadekvatne postupke.

“Da bi se smanjila upotreba petardi, a samim tim i rizik od povređivanja, neophodna je edukacija o opasnosti prilikom upotrebe pirotehničkih sredstava, pogotovo kod mladih, kao i oštrija zakonska regulativa. Upravo su prema novim odredbama Zakona o javnom redu i miru predviđene veće kazne za neovlašćenu prodaju i upotrebu petardi i druge pirotehnike” – istakao je Jordanov.

Prema rečima Jordanova prilikom upotrebe pirotehnike najčešće su povrede prstiju i šake, duboke opekotine koje zahtevaju hirurško lečenje, povrede nosa, usne duplje, očiju i glave.

Što se tiče novogodišnje trpeze, ona predstavlja sinonim za prekomernu konzumaciju hrane i pića i veliki je izazov čak i za one najodgovornije i najdoslednije, koji se rukovode principima pravilne ishrane. Jordanov kaže da je organizam preopterećen velikom količinom masti životinjeskog porekla i prostim ugljenim hidratima i zbog toga se savetuje oprez, posebno ljudima sa određenim metaboličkim, želudačno-crevnim i kardiovaskularnim poremećajem.

Preporuka je da praznična trpeza ne obiluje namirnicama kao što su mesne prerađevine, svinjsko i jagnjeće pečenje, salate i rolati sa velikom količinom majoneza, mlečni proizvodi sa puno masti, kao i kolači sa margarinom, belim brašnom i šećerom, a pogače i hleb treba praviti sa više integralnog i manje belog brašna. Jordanov naglašava da treba izbegavati prženu, pohovanu i previše začinjenu hranu, kao i zaslađene sokove, bezalkoholne gazirane napitke i alkohol.

Umesto visokokalorične hrane, savetuje se unos namirnica kao što su sveže salate od povrća, kuvano povrće bogato dijetalnim vlaknima, voćni kolači i pite bez dodatka šećera. Sve ovo je veoma teško izvodljivo u najluđoj noći, ali umerenost treba da bude vodilja svima, zaključio je Jordanov.

A. Todorov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Aleksandar Todorov

Bez komentara

Ostavi komentar