a

Vučić i Borisov potvrdili bratske odnose i razgovarali o povezivanju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov sastali su se u Istanbulu uoči svečane ceremonije puštanja u rad gasovoda „Turski tok“.

This image has an empty alt attribute; its file name is 41-1-1024x683.jpg

Vučić i Borisov su u bilateralnom susretu potvrdili bratske i prijateljske odnose dve zemlje i razgovarali o gasovodnoj mreži, kao i diverzifikaciji gasnih izvora, objavljeno je na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

„Izgradnja gasovoda dugog 403 kilometra kroz Srbiju, a kasnije i sekundarnog gasovoda, kako bi gas doveli u Vladičin Han i druga mesta, od ogromnog je značaja“, poručio je Vučić.

Na opasku da deonica kroz Bugarsku možda kasni, Vučić je rekao: „Maj ili septembar sve jedno“.

Bugarski premijer Borisov je, pak, na svom fejsbuk profilu napisao da će projekat „Balkanski potok“ osigurati pouzdanost snabdevanja gasom Bugarske po konkurentnim cenama, kao i ceo region Jugoistočne Evrope.

„Predsednik Vučić mi je potvrdio da će i srpska strana taj gasovod zvati ‘Balkanski tok’ i njime ćemo obezbediti nesmetan protok gasa u nerednih 20, 30 ili 50 godina“, napisao je Borisov i dodao „da se Bugarska drumskim saobraćajom ubrzano povezuje sa Srbijom i to auto-putem pod imenom ‘Magistrala Evropa’, čija će prva deonica biti gotova do leta“.

Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, svečano su pustili u rad deonicu gasovoda „Turski tok“ simboličnim okretanjem ventila postavljenog na sceni, a na bini su im se pridružili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Drugi krak ovog gasovoda, koga Bugari i Srbi nazivaju „Balkanskim tokom“, ićiće od Rusije, preko Bugarske i Srbije, sve do Mađarske i Zapadne Evrope.

Slobodan Aleksić

Foto: zvanična fejsbuk stranica premijera R. Bugarske Bojka Borisova

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar