a

Doček Nove godine po Julijanskom kalendaru

Večeras se dočekuje Nova godina po Julijanskom kalendaru, u narodu poznatija kao Pravoslavna, Stara ili Srpska Nova godina.

Tradicija Pravoslavne Nove godine se zadržala u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Rusiji, Jermeniji, Ukrajini Moldaviji, Gruziji, Belorusiji i Kazahstanu, a obeležavanje Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima, Švajcarskoj, Škotskoj i drugim zemljama.

To je neformalni tradicionalni pravoslavnik praznik, koji pada 14. januara i obeležava se kao početak nove godine po Julijanskom kalendaru. Po tradiciji na trpezu se iznose glava pečenice i plećka sačuvana od Božića, pola česnice, Božićna sveća i slama, a narodni naziv za ovaj praznik je i Mali Božić. Istog dana pravoslavni vernici obeležavanju i Obrezanje Gospodnje, praznik poznatiji kao Sveti Vasilije Veliki, koji se slavi u čast “Stavljanja ovozemaljskog i ljudskog pečata na sina Božijeg”. Praznik se u narodu zove Vasilica ili Vasuljica.

This image has an empty alt attribute; its file name is 76-1024x683.jpg

Doček Nove godine po Julijanskom kelandaru organizuje na gradskim trgovima, u restoranima i u krugu porodice.

U peridou nakog Drugog svetskog rata u tadašnjoj Jugoslaviji, Pravoslavna Nova godina je dugo godina bila zabranjena, a počela je zvanično da se slavi devedesetih godina prošlog veka.

P. Videnov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar