Proglašena zaraza afričke kuge svinja u okolini Dimitrovgrada i Pirota

Uprava za veterinu je 13. januara ove godine proglasila delove teritorija opština Dimitrovgrad i Pirot područjem zaraženim od afričke svinjske kuge.

Na području površine od oko 360 kvadratnih kilometara, od staroplaninskog sela Donji Krivodol na severu, do autoputa Niš – Sofija na jugu, naređeno je stavljanje svih lovišta pod službeni nadzor veterinarskog inspektora, popisivanje svih gazdinstava koja drže domaće životinje, kao i privremena zabrana lova. Dozvoljen je jedino sanitarni odstrel i odstrel u dijagnostičke svrhe. Istovremeno je ograničeno kretanje ljudi u lovištima i zabranjen promet svinja i njihovog mesa koje potiče sa zaraženog područja. Ove i druge mere će biti primenjivane u sledećih 12 meseci, navodi se u rešenju Uprave za veterinu.

Nakon 5 meseci od prošlogodišnje pojave afričke svinjske kuge u Srbiji i manje od mesec dana od zvaničnog ukidanja rešenja o proglašenju zaraze u okolini Mladenovca, očekuje se da Uprava za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede i javno saopšte široj javnosti potvrdu informacije da je ova bolest ustanovljena i kod divljih svinja na području Zabrđa, u okolini Dimitrovgrada.

U ataru sela Petrlaš je 2. januara ove godine pronađeno šest uginulih divljih svinja od kojih su uzeti uzorci i analizirani kasnije u referentnim laboratorijama. Nakon toga zabeleženo je još nekoliko uginuća divljih svinja na području severno od Dimitrovgrada.

Kako nezvanično saznajemo, Lovačkom udruženju “Vidlič” iz Dimitrovgrada naloženo da u što skorijem periodu na području kojem gazduju, odnosno severno od grada, izvrši odstrel ukupno 254 divljih svinja kako bi se sprečilo dalje širenje ove zarazne bolesti. Procena je da je ukupna populacija ovih životinja u tom lovištu preko 400.

Na zvaničnom sajtu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objavljena su uputstva za vlasnike svinja, lovce, kao i veterinare.

Karakteristike afričke kuge svinja

Ovo oboljenje se kod svinja može prepoznati po znacima koji nalikuju svinjskoj kugi. Najčešće se manifestuje visokom smrtnošću posle kratke faze sa povišenom temperaturom. Svinje postaju depresivne, prestaju da jedu i grupišu se, a u brzom toku bolesti mogu uginuti pre pojave kliničkih simptoma bolesti. Životinje koje prežive više od jednog dana teško dišu, teško se kreću i teturaju, javlјa se crvenilo kože, naročitou području stomaka i nogama. Bolest se javlјa kod svinja svih starosnih kategorija. Klinički simptomi javlјaju se u proseku 5-15 dana nakon infekcije virusom, a karakteriše je izuzetno zarazni karakter. Iako se ulažu velika finansijska sredstva u pronalazak vakcine protiv svinjske kuge, ne postoji registrovana vakcina (za razliku od svinjske kuge za koju se sprovodi program vakcinacije). Od ovog oboljenja ne oboljevaju ljudi, kao ni druge vrste osim domaće i divlje svinje za koju se smatra da je jedan od glavnih faktora prenošenja. Prenosi se direktnim kontaktom, ili preko zaražene hrane (kobasice ili drugo termički neobrađeno svinjsko meso od životinja koje su bile zaražene), vozilima, odećom, kao i određenim vrstama krpelja. Virus je raltivno postojan na niskim temperaturama tako da može i do tri meseca da se održi u zamrznutom mesu.

S. Ivanov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Сергей Иванов е роден през 1975 година в Димитровград (Цариброд). Завършва Факултет по ветеринарна медицина и професионални курсове по опазване на околната среда, биологично производство и исползване на партиципативни методи в развитие на селските райони. Учредител е на природонаучно дружество „Натура Балканика”, както и на сдружението за развитие на биологично производство „Биобалкан”. От 2002 година активно участва в провеждане на много проекти в сферата на развитие на селските райони и особено в областта на опазването на местните породи домашни животни. Като студент е сътрудник на „Независне новине“ от Баня Лука. Автор е на няколко научни статии за опазване на генетични ресурси и документални филми за местните породи домашни животни. Със супругата си и двете деца отглежда магарета и овце във ферма край Цариброд. От 2018 година работи като журналист-сътрудник на портал ФАР.

Bez komentara

Ostavi komentar