Promovisan kalendar sa novorođenim bebama u okviru akcije “Da nas bude više”

U Edukativno-obrazovnom centru u Dimitrovgradu predstavljen je kalendar nastao u okviru akcije „Da nas bude više“ pod sloganom “Plaketa humanosti”. Akciju je organizovala Patronažna služba Doma zdravlja u saradnji sa lokalnom samoupravom, a uz podršku Narodne biblioteke “Detko Petrov”, Osnovne škole “Hristo Botev”, Predškolske ustanove “8. septembar” i privrednika i preduzetnika. Na kalendaru za 2020. godinu, koji je štampan u 450 primeraka, nalaze se likovi 61 novorođene bebe u opštini Dimitrovgrad u toku prethodne godine.

This image has an empty alt attribute; its file name is 170-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 171-1024x683.jpg

Kao i do sada, akcija ima humanitarni karakter, a ove godine prikupljena sredstva biće dodeljena Fondaciji “Zamisli život”. Zainteresovani su mogli da izdvoje sredstva prema sopstvenim mogućnostima, a kako portal FAR saznaje od patronažne sestre Suzane Milev, na današnjem predstavljanju kalendara prikupljeno je ukupno 189.310 dinara. Akcija traje do kraja februara, a humani ljudi koji žele da pomognu sredstva mogu uplatiti na žiro-račun Fondacije.

This image has an empty alt attribute; its file name is 172-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 173-1024x683.jpg

Pre reči dobrodošlice, hor Osnovne škole “Hristo Botev” otpevao je himnu akcije “Da nas bude više”, koja je napisana po tekstu Elizabete Georgiev, dimitrovgradske književnice, dok je melodiju komponovao nastavnik muzičkog Stojan Stojanov. Prisutnima se potom obratila Jasminka Mančev, direktorka Narodne biblioteke “Detko Petrov”, koja je istakla da je ova akcija jedna od najpopularnijih i najhumanijih na teritoriji opštine i da već devetu godinu zaredom januar obeležava baš ovaj kalendar, koji ima za cilj povećanja svesti građana o problemima bele kuge u Dimitrovgradu.

Predsednik opštine Vladica Dimitrov rekao je da je ove godine Dimitrovgrad dobio najveći broj beba, što je u odnosu na broj novorođenih na početku akcije veliki uspeh. Dimitrov je izrazio zahvalnost i Domu zdravlja i Patronažnoj službi, koji sa velikim entuzijazmom rade na izradi kalendara. Istakao je da će u buduće lokalna samouprava pokušati da poveća sredstva namenjena deci, kako bi roditeljima olakšali ovaj srećan, a ujedno i težak period.

This image has an empty alt attribute; its file name is 174-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 175-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 176-1024x683.jpg

Patronažna sestra Suzana Milev zahvalila se svim prisutnim građanima na odazivu i želji da pomognu. Uz osvrt na početak akcije, Milev je rekla da joj je veoma drago što se natalitet povećao i da ova akcija ima neki smisao.

Prisutnima se obratila i majka Bojana Mančev. Ona je kazala da je ovo jedna veoma lepa tradicija, koja novopečene roditelje jako raduje i dodala:

“Ovako može mnogima da se pomogne i ja bih se zahvalila najviše Suzani Milev, koja je uvek bila tu kad smo se susretali sa čarima roditeljstva. Zahvaljujem se i celoj Patronažnoj službi i Osnovnoj školi, Narodnoj biblioteci i svima koji su učestvovali u realizaciji ove akcije”.

Svoje oduševljenje akcijom, koja se uspešno održava već devetu godinu zaredom, iskazali su prisutni roditelji, ali i srećne bake i deke.

Teodora Petrov

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Теодора Петров е родена през 1995 година. Основно и средно образование завършва в Димитровград (Цариброд), след което продължава обучението си в Университета в Косовска Митровица. Става преподавател по английски език и литература. Още като малка проявява интерес към чужди езици, обича фотография, писане и актьорство. Получава награда за участие в постановка в чест на Уилям Шекспир, а с колегите си от университета пише текст за театрална пиеса, която е изиграна в факултета в Косовска Митровица. Превежда от английски, испански и български на сръбски език. Журналист-сътрудник на портал ФАР от 2018 година. Работи като журналист и преводач, изключително позитивна и обича работата в екип.

Bez komentara

Ostavi komentar