a

VIDEO: Tišina i noćna zabrana kretanja u Bosilegradu

Zabrana kretanja noću je sjajna mogućnost da čujete ono što davno niste čuli, da osetite ono što vam dugo fali i kao u slučaju Bosligrada da doživite svoj gradić, kao potpuno tiho i gotovo idilično mesto. Naravno da ne prija osećaj sablasnosti, koji zbog praznine ulica u prvi mah osetite.

Ali zato čujete šum Dragovištice, udeljeni zov sova i primetite pse koji se šetaju kao da se ništa ne dešava i ne poštuju nikakav poliicijski niti bilo kakav drugi nametnuti čas, nego slede svoj životni ritam i potrebe. Uskoro će i ptice sa nadolaskom proleća dati romantičan, nov i bogat fon iznuđenoj tišini.

I jednoga dana sve će proći i biće po onome – Svako zlo za dobro, kako već vekovima govore Bosilegrađani.

Novinar: Slobodan Aleksić
Snimatelj: Vladimir Krojf Zaharijev
Montaža: Mikica Kostov
Produkcija: FAR TV
mart 2020

Napisao/la

Iako rođen u Pirotu 1955. godine, svojim rodnim mestom smatra Dimitrovgrad (Caribrod), gde je proveo detinjstvo i završio osnovnu školu i gimaziju. Filozofski fakultet diplomirao u Beogradu. U novinarstvu od novembra 1982. godine, najpre u Beogradu 202, zatim u Radio Boru, pa na kratko u Studiju B, da bi od avgusta 1984. godine poceo da radi u Beogradskoj hronici, kasnijem Beogradskom TV programu. Od leta 1987. u Radio Jugoslaviji, a u Televiziju Beograd vraća se decembra 1995. Trenutno radi kao novinar na sajtu RTS-a. Osim na radiju i televiziji, sarađivao i u novinama, nedeljnicima i periodičnicima: “Danas”, “Vreme”, “Republika” na srpskom i “Balkanite”, “Bratstvo” i “Most” na bugarskom jeziku. Radio i na filmu i oko filma i bio jedan od pokretača i mentora radionice antropološkog dokumentarnog filma “Pametnik”, koja se održala na Staroj planini 2008. i 2009. i u Kanjiži 2010. godine. Priredio 2003. godine knjigu “Beskompromisni Dudov” u izdanju Doma kulture “Studentski grad”, koja govori o životnom putu i filmskoj poetici Zlatana Dudova, velikana sedme umetnosti.

Bez komentara

Ostavi komentar