Zabrana kretanja za vikend. U Srbiji 1.171 potvrđeni slučaj

U Srbiji još 111 inficiranih ili ukupno 1.171. Zabrana kretanja od subote u 13:00 do 5:00 ujutru u ponedeljak i okupljanje više od dvoje. U Pirotskom okrugu još tri potvrđena slučaja i prvi smrtni ishod od koronavirusa. Hrvatska prešla 1.000 zaraženih. Bugarska skupština odlučuje o nastavku vanredne situacije uz dve pozitivne poslanice. Najviše inficiranih u SAD, najmanje na Papua Novoj Gvineji i na Istočnom Timoru.

Posle sastanka Kriznih štabova predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Beogradu da se uvodi zabrana kretanja od subote u 13:00 sati do ponedeljka u 5:00 ujutro. To jedino ne važi za penzionere koji će u nedelju ići u prodavnice od 4:00 do 7:00 ujutro, rekao je on i dodao da će u isto vreme u periodu od 23:00 do 1:00 čas biti dozvoljeno izvođenje kućnih ljubimaca, ali da se neće dozvoliti okupljanje više od dve osobe.

Predsednik Vučić je kazao i da za Srbiju sledi najteži udar u narednih 15 dana, te da se tada očekuje vrhunac krize, pa je važno da se sada čuvamo. On je zahvalio građanima na disciplini i odgovornosti, jer kako se izrazio, znaju da se niko ovde ne bori za vlast, već za živote ljudi.

Aleksandar Vučić je prethodno rekao da je razgovarao se predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, kao i da posle tih razgovora iz Rusije stiže jedan „Iljušin“ sa osam lekara, respiratorima i sredstvima za dezinfekciju ili praktično istim ruskim paketom kao i za Italiju. Posle razgovora sa Makronom rekao je da ga je zamolio da posreduje u nabavci sirovine za proizvodnju leka hlorikina, koji bi pravila Galenika.

Kada bismo se od danas ponašali odgovorno, savesno i ne bismo dozvolili da na nas pređe infekcija, posle 14-15 dana ne bismo imali nijednog novoobolelog od ove infekcije, izjavila je na istoj konferenciji zamenica direktora Instituta za javno zdravlje profesor Darija Kisić Tepavčević.

Ako bismo prekinuli svaki kontakt, mi bismo za dve do tri nedelja mogli da očekujemo lagani pad u broj obolelih, a broj smrtnih slučajeva bi kasnio još neke dve nedelje, potvrdio je direktor Infektivne klinike KBC docent Goran Stevanović.

U Republici Srbiji je do 15:00 časova 2. aprila 2020. godine registrovan ukupno 1.171 potvrđeni slučaj Covida-19. Od poslednjeg izveštaja do 15:00 časova testirani su uzorci 637 osoba, od kojih je 111 pozitivno na novi koronavirus.

Do 15:00 časova, 2. aprila 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak“ testirano je ukupno 5.008 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da su još tri osobe preminule od koronavirusa. Ukupan broj žrtava od Covida-19 u Srbiji je 31.

Od 9 poslatih uzoraka na ispitivanje, 3 su pozitivna na koronavirus – 2 iz Pirota i 1 iz Babušnice. Na osnovu epidemioloških podataka i kliničke slike jedan smrtni slučaj u Pirotu povezan je sa Covidom-19, izjavila epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Pirotu Radmila Zec.

Ona je takođe rekla da je od juče referentna laboratorija za Covid-19 i Veterinarsko-specijalistički institut u Nišu i da se tamo šalju uzorci iz Pirotskog okruga na testiranje.

Novinarka Ana Lalić, koja je privedena u Novom Sadu i kojoj je po nalogu tužioca određena mera zadržavanja od 48 sati, puštena je, navodi RTS.

Anu Lalić juče je privela policija zbog članka o nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike u Kliničkom centru Vojvodine, na osnovu prijave rukovodstva te ustanove, koje tvrdi da je člankom „uznemirena javnost i narušen ugled“ KCV-a, saopštio je ranije UNS koji je zatražio njeno puštanje na slobodu.

I Hrvatska prešla hiljadu inficiranih. Najviše u SAD, najmanje na Papua Novoj Gvineji

I Hrvatska je prešla hiljadu slučajeva, još jedna osoba je preminula. Današnje povećanje je 48, pa je ukupno pozitivnih 1011 osoba, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog štaba civilne zaštite, objavio je Index.hr. Najviše novooblelih je u Zagrebu-10.

U Sloveniji je 897 inficiranih, a danas je zabeleženo 73 novih slučajeva. Ta država u staračkim domovima ima čak 162 obolela.

Bosna i Hercegovina je prešla petsto zaraženih i sada ih je 523 ili 73 više nego juče i više od trećine ukupno u Banjaluci, gde ima 171 slučaj. Tamošnji mediji pominju i izdvojena žarišta u Konjicu u dolini Neretve i u Širokom Brijegu u jugozapadnoj Hercegovini. Danas su u BiH zabeležena tri smrtna slučaja, jedan u Bihaću na reci Uni u severozapadnom delu zemlje. Zanimljivo je da Sarajevo kao najveći grad ima tek nešto više od tri procenta inficiranih.

U Crnoj Gori su od početka epidemije, od Covida-19 obolele 144 osobe. Ima i tri novoobolela, koji su kontakti prethodno poznatih slučajeva dok se za izvorom infekcije kod jednog slučaja i dalje traga, navode podgoričke Vijesti.

Broj zaraženih, ili kako ih tamošnji mediji nazivaju „aktivni“, u Severnoj Makedoniji je 326. Testiranja se rade u četiri laboratorije u zemlji, a dosad ih je bilo 4177. Nova Makedonija piše da zbog situacije u Kumanovu, gradu na granici sa Srbijom žele da uvede sopstveni karantin, ali im je za to potrebna saglasnost centralnih vlasti.

Bugarska ima 457 zaraženih i broj porasta od 20, među kojima su i dve poslanice vladajuće partije GERB, koje su testirane uoči sutrašnjeg zasedanja Narodne Skupštine, koja treba da odluči da li će vanredna situacija u toj zemlji biti produžena do 13. maja kako je to Vlada predložila. Opština grada Levski u Bugarskoj je oslobodila građane plaćanja kirija, javlja BNR.

Predsednik Rusije Vladimir Putin odlučio da ceo april zbog epidemije bude neradan mesec. U Rusiji je zabeleženo preko 3.500 slučajeva koronavirusa.

Evropska komisija predstavila je paket od 100 milijardi evra, na ime pomoći državama članicama EU, koje su zbog epidemije korone morale da skrate radno vreme.

Više od 3,9 milijardi ljudi, odnosno polovina svetske populacije, pozvano je ili primorano na karantin u borbi protiv širenja koronavirusa, prenela je agencija Frans pres pozivajući se na zvanične podatke. Dok je prema podacima sajta wordometar skoro milion ljudi pozitivno. Najviše u SAD-238.000, zatim Italija-115.000, pa Španija -110.000, potom Nemačka 85.000, pa tek onda Kina gde je sve počelo-81.000. Najmanje zaraženih imaju Papua Nova Gvineja i Istočni Timor, po jednog.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: RTS / HRT / N1 / Fonet / Danas / Index / HRT / Klix / Delo / Vecer / Vijesti / Nova Makedonija / Frans Pres / Pirotske vesti)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar