Zabrana kretanja od petka do ponedeljka. U Srbiji zaraženo 2.666 osoba  

U Srbiji 219 novoinficiranih. Policijski čas ovog vikenda traje od petka u 17:00 sati do ponedeljka u 5:00 ujutru. Penzioneri pazare od 4:00 do 7:00 u petak. Četvoro preminulo u Pirotskom okrugu. Zaražen Danilo Vučić, sin predsednika Srbije, javila RTS. Koronavirus odložio Samit EU-Zapadni Balkan. Osnivač tvitera donira milijadu dolara u borbi protiv infekcije Covid-19.

Policijski čas ovog vikenda trajaće od petka u 17:00 sati do ponedeljka u 5:00 ujutru, saopšteno je RTS-u u Vladi Srbije. Penzioneri će moći u prodavnice u petak od 4:00 do 7:00. Dozvole za kretanje u vreme policijskog časa mogu da se dobiju elektronski. Reč je o dozvolama za kretanje privrednika, poljoprivrednika i građana koji brinu o drugima, rekla je premijerka Ana Brnabić, a prenela RTS.

U protekla 24 sata u Srbiji su od posledica koronavirusa umrle četiri osobe, dok su lekari registrovali još 219 zaraženih, saopštila je Darija Kisić Tepavčević zamenica direktora Instituta “Batut”. Ona je rekla da je ukupan broj žrtava od koronavirusa 65, kao i da je registrovano 2.666 zaraženih tim virusom.

Svi danas umrli su muškarci, a od ukupnog broja preminulih 48 su muškarci, a 17 žene. Prosečna starost umrlih 64,6 godina a stopa letaliteta u Srbiji je 2,43 odsto. Od utorka do srede testirano je 1.135 judi, a od početka testiranja 10.761 osoba.

Primarijus Predrag Kon je kazao da podaci potvrđuju da se epidemija u Srbiji nalazi na vrhuncu pa sada “nema ni govora da se ukidaju mere za sprečavanje širenja bolesti”.

Kon je istakao da su narednih osam do 10 dana najvažniji i izneo stav da se on zalaže za potpuni prekid kontakata, kao i da je odluka o uvođenju “policijskog časa” od 17:00 časova u petak, pa do ponedeljka u pet ujutru potpuno u skladu sa njegovom preporukom.

Takođe je naveo da nije ništa posebno do sada odlučeno u vezi sa Uskrsom koji se u Srbiji slavi sledećeg vikenda i da se još nije razmišljalo o zabrani napuštanja prebivališta u vreme praznika.

Danilo Vučić, sin predsednika Aleksandra Vučića, zaražen je koronavirusom i zbog kliničke slike je hospitalizovan na Infektivnoj klinici u Beogradu. Vest je objavio predsednik na svom Instagram profilu “AVučić”, prenela je RTS.

U protekla 24 sata na teritoriji Vojvodine testirano je 310 osoba na prisustvo koronavirusa, od kojih su 23 bile pozitivne. U ovom trenutku, u Vojvodini je 308 pacijenata obolelo od Covida-19, od kojih se 123 leči u Kliničkom centru Vojvodine, a sedam pacijenata se nalazi na respiratoru i u teškom su opštem stanju, rečeno je na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Zaključno sa današnjim danom četvoro je preminulo u Pirotskom okrugu, saopštavaju iz Zavoda za javno zdravlje Pirot i Štaba za vanredne situacije Pirot.

“Situacija u Pirotu i susednim opštinama je pod kontrolom svih nadležnih institucija, ali molimo da se uvaži apel da se ostane kod kuće, i poštujete preporučenu socijalnu distancu”, saopštili su Zavod za javno zdravlje Pirot i Štab za vanredne situacije Pirot.

U isto vreme direktor Opšte bolnice u Pirotu Goran Petrović je izjavio za gradski Jutjub kanal da je šestoro medicinskih radnika te bolnice pozitivno na koronavirus i da se niko od njih ne nalazi na bolničkom lečenju, jer imaju lakše simptome. On je rekao da nema slučajeva prenošenja sa zdravstvenih radnika na pacijente i obrnuto i naveo da su to “kontakti izvan bolnice”.

Direktorka Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović kaže da su do sada testirana 2.323 zdravstvena radnika, da je 260 zaposlenih u zdravstvenom sistemu pozitivno na koronavirus, a da se za određeni broj čekaju nalazi.

“Mi vodimo računa o svakom zdravstvenom radniku”, rekla je Jovanovićeva za televiziju Prva i istakla da se dnevno radi od 1.000 do 1.500 testova i da će se iz dana u dan broj testiranih povećavati.

Slovenija smanjila rast obolelih. Koronavirus odložio Samit EU-Zapadni Balkan

Nacionalni štab civilne zaštite Hrvatske objavio je da je od izveštaja u utorak od Covida-19 obolela još 61 osoba, broj ukupno zaraženih se popeo na 1.343, izlečeno je 179 pacijenata, 12 više nego dan ranije, dok je jedan pacijent preminuo.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović saopštio je na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite da je potpisana odluka kojom se omogućava rad pijaca.

Banke pozivaju penzionere da u najvećoj mogućoj meri dižu penzije na bankomatu, naveo je Božinović i zamolio sve građane da u doba isplate penzija odlože odlazak u poslovnice banaka i daju prednost starijim sugrađanima, preneo je Index.hr.

Broj obolelih od koronavirusa u Sloveniji se povećao za 36 i sada ih je 1091, objavila je slovenačka vlada. Time se ponovo potvrdilo da dnevni rast obolelih pada, ali brine što broj umrlih raste.

Naime, umrla su još četiri obolela od Covida-19, pa je sada 40 preminulih, a hospitalizovano je 111 ljudi. Od toga je 35 na respiratoru, što je najviše do sada.

Prema poslednjim podacima, više od 800 ljudi, tačnije 803 u Bosni i Hercegovini zaraženo je koronavirusom. Više od 30 smrtnih slučajeva zabeleženo širom države. Blizu 80 osoba se oporavilo.

Najviše zaraženih, 208, ima Banjaluka, a interesantno je da je jedini grad bez inficiranih Visoko u centralnoj Bosni.

U Crnoj Gori registrovan je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, čime je broj obolelih porastao na 249.

Navodi se da je novooboleli iz Podgorice i kontakt je ranije potvrđenog slučaja.

Najviše registrovanih slučajeva je u Podgorici – 124, u Tuzima je obolelo 36 osoba, u Nikšiću 31, Baru 21, Ulcinju 9, Andrijevici 7, u Bijelom Polju i Herceg Novom po 6, u Budvi 4, u Danilovgradu 3, a u Tivtu 2 osobe.

Republika Severna Makedonija ima 617 potvrđenih slučajeva, 18 novih i 29 smrtnih ishoda. Među onima koji su ozdravili u Severnoj Makedoniji je i trogodišnje dete, a u tu zemlju je stigla pomoć iz Turske koja sadrži medicinsku i zaštitnu opremu.

U Bugarskoj je ukupno potvrđeno 593 slučaja, od čega 12 novih. Umrlo je 34 lica. Kako javljaju tamošnji mediji zbog koronavirusa ostalo je bez posla 62 hiljade ljudi. Taj podatak je iznela ministarka rada Denica Sečeva. Istovremeno Bugarska je saopštila de će primiti deo emigrantske dece bez roditelja iz izbegličkih kampova sa grčkih ostrva, prenosi BNR.

Hrvatsko predsedništvo Savetom EU odlučilo je da odloži zagrebački samit i sve neformalne sastanke i konferencije koje je trebalo da se održe do 15. maja u Hrvatskoj, kako bi se ograničilo širenje koronavirusa.

Sastanak na vrhu EU-Zapadni Balkan, centralni događaj hrvatskog predsedavanja, bio je predviđen za 6. i 7. maj Zagrebu.

“U dogovoru sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom pokušaćemo da pronađemo novi termin u junu, ukoliko to bude dozvoljavala situacija u vezi sa koronavirusom. Alternativno, u nemogućnosti održavanja fizičkog sastanka, predložiće se održavanje sastanka video-vezom”, kaže se u saopštenju hrvatskog predsedništva.

Hrvatska predsedava EU do 30. juna i zagrebački samit mora da se održi do tog datuma.

Džek Dorsi, osnivač “Tvitera” i aplikacije za plaćanje “Square”, najavio je da će donirati oko 28 odsto svog bogatstva za borbu protiv koronavirusa. To je otprilike milijardu dolara.

Papa Franja je osudio ljude koji pandemiju koronavirusa koriste za brzu zaradu, a posebno se obrušio na “licemerje” nekih političara u pristupu krizi.

Na početku jutarnje mise, papa je pozvao one koji na ljudskoj bedi žele na brzinu da zarade da se preobrate. Govorio je o “onima koji u ovo vreme pandemije iskorišćavaju nezavidan položaj ljudi u bolesti i prodaju neophodna sredstva mafijašima, zelenašima i drugima”.

On je rekao da je koronavirus, koji ne štedi ni bogate ni siromašne, razotkrio licemerje.

“Brine me licemerje određenih političara koji govore o sučeljavanju s krizom, o problemu gladi u svetu, ali u međuvremenu proizvode oružje”, rekao je papa Franja.

Slobodan Aleksić, Beograd (izvor: BNR / RTS / N1 / Index.hr / Vecer.si / Fonet / Beta / Klix.ba / Pobjeda / Nova Makedonija / Zavod za javno zdravlje Pirot / Štab za vanredne situacije Pirot)

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la

Въпреки това, че е роден в Пирот през 1955 година, за свое родно място счита Димитровград (Цариброд), където прекарва детството си и завършва основно училище и гимназия. Дипломира се във Философския факултет в Белград. В журналистиката е от 1982 година: най-напред в Радио Белград 202, след това в Радио Бор, накратко в Студио Б, а от август 1984 г. започва работа в Београдска хроника – по-късно Београдски ТВ програм. През лятото 1987 г. минава в Радио Югославия, за да се завърне в Телевизия Белград в декември 1995 година. В момента е журналист в сайта на РТС. Освен в радиото и телевизията, сътрудничи и с вестници, седмичници и периодични издания: „Данас”, „Време”, „Република” – на сръбски език и „Балканите”, „Братство” и „Мост” на български език. Работи и във филми, и един е от инициаторите и ментори на работилницата за антропологическият документален филм „Паметник”, която се проведе на Стара планина през 2008 г. и 2009 г. и в Канижа през 2010 година. Редактира книгата „Бескомпромисният Дудов” през 2003 година, издателство на Дома на културата „Студентски град”, която говори за жизнения път и поетиката на филма на Златан Дудов, великанът на филмовото изкуство.

Bez komentara

Ostavi komentar