a

VIDEO: I FAR deo virtuelne postavke Narodnog muzeja u Beogradu

Narodni muzej u Beogradu je posle uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa bio prinuđen da zatvori svoja vrata za posetioce i da obustavi tematske izložbe “Novac i državnost” i “Praznik malih prijatelja” Jana Fabra, belgijskog multidisciplinarnog umetnika. Ova renomirana kulturna institucija je zbog novonastale situacije, prema rečima njenog predstavnika za odnose sa javnošću i višeg kustosa Lidije Ham Milovanović, sve svoje aktivnosti prenela u virtuelni svet i svoju komunikaciju sa javnošću nastavila na drugačiji način.

Među brojnim sadržajima u virtuelnom muzeju našla su se i dva TV priloga FAR TV-a ( www.far.rs ) “Crvenokosa boginja” i “Novac i državnost” koje je, kako je istakla Ham Milovanović, videlo preko 7.000 posetilaca, Inače, od 15. marta do danas virtuelne sadržaje na sajtu Narodnog muzeja i društvenim mrežama pogledalo je preko 250.000 ljudi, što po rečima Ham Milovanović, označava da kulturne potrebe ljudi nisu nikako umanjene, već su naprotiv donekle i uvećane.

This image has an empty alt attribute; its file name is 6-1024x683.jpg

Posle relaksacije restriktivnih mera, Narodni muzej je prošle nedelje preduzeo određene mere kako bi svojim posetiocima, koliko toliko, omogućio pristup izložbenom prostoru i to je, kako kaže viši kustos ove ustanove, prvi korak ka postepenoj normalizaciji.

U Narodnom muzeju neće stati sa virtuelnim sadržajima i ubuduće, a kako kaže Ham Milovanović, ovih dana snimaju se nova vođenja kroz postavku muzeja i priče o raznim eksponatima. Ona preporučuje svim zainteresovanima da zaprate fejsbuk stranicu i instagram profil Narodnog muzeja na kojima će svakog drugog dana imati priliku da uživaju u novim sadržajima.

Specijalno za FAR TV govori Lidija Ham Milovanović.

Novinar: Aleksandar Todorov
Montaža: Mikica Kostov
Odgovorni urednik: Petar Videnov
Foto: Igor Milatović / narodnimuzej.rs
Produkcija. FAR TV
maj 2020

Napisao/la

Aleksandar Todorov je rođen 1984. godine u Pirotu. Osnovnu i srednju školu završio u Dimitrovgradu i još iz srednjoškolskih dana interesuje se za žurnalistiku, pre svega za sportsko novinarstvo. Diplomirao na Filološkom fakultetu (odsek bugarska filologija) na Univerzitetu “Sveti Kliment Ohridski” u Sofiji, gde je stekao zvanje profesora bugarskog jezika i književnosti. U okviru programa stručne prakse u periodu 2012-2013. godine radio na poslovima novinara-voditelja i prevodioca u radio-televiziji Caribrod u Dimitrovgradu, gde je stekao osnovna znanja iz oblasti radio i tv žurnalistike. U Narodnoj biblioteci “Detko Petrov” u Dimitrovgradu kao filolog bio angažovan na poslovima revizije knjiga. Piše novinarske članke i bavi se prevodilačkim poslom. Posebna interesovanja: književnost, sport, kultura, filmska umetnost, zaštita životne sredine, poljoprivreda, transgranična saradnja.

Bez komentara

Ostavi komentar