U Beogradu održan okrugli sto „Prikupljanje podataka o nacionalnoj pripadnosti državnih službenika“

Na okruglom stolu na temu „Prikupljanje podataka o nacionalnoj pripadnosti državnih službenika“, koji je održan 6. marta u Palati Srbija i koji je okupio brojne aktere iz državnih organa i manjinskih zajednica, uz prisustvo ministra Tomislava Žigmanova, izneti su konstruktivni predlozi i preporuke za poboljšanje zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u državnoj upravi.

Ministar za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov izjavio je da je izuzetno važno uspostaviti kvalitetnu evidenciju o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u segmentima javne vlasti u Republici Srbiji, koja je, između ostalog, usko vezana za praćenje sprovođenja ustavnih principa ravnopravnosti i ravnopravnosti svih građana, sa posebnim akcentom na pripadnike nacionalnih zajednica.

Okrugli sto je imao za cilj da poveže relevantne aktere u ovoj oblasti, kao i da doprinese dijalogu i podizanju svesti i organizovan je uz podršku projekta „“, koji zajednički finansiraju EU i Nemačka, a sprovodi GIZ.

S obzirom da je izjašnjavanje o nacionalnoj pripadnosti slobodno i dobrovoljno, a ovi podaci uživaju posebnu zaštitu, na okruglom stolu se govorilo i o zaštiti podataka o ličnosti kao važnom segmentu prikupljanja podataka o nacionalnoj pripadnosti.

Izvor: GIZ

Foto: Darko Radulović / GIZ

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar