Još 62 inficirana koronavirusom u Srbiji, preminula tri pacijenta

U Srbiji su u poslednja 24 časa od koronavirusa umrle još tri osobe, čime je broj preminulih sada 218, a novozaraženih je 62, saopštio je član državnog Kriznog štaba Predrag Kon.

U poslednja 24 sata testirano je 5.012 ljudi, ukupan broj zaraženih je 10.176, na respiratorima ih je 29, izlečenih je 3.220, a procenat smrtnosti je 2,14 odsto, rekao je Kon na konferenciji za novinare.

Procenat pozitivnih je 1,2 odsto i jasan je trend da se ovo gasi, ali je opreznost neophodna, naveo je Predrag Kon.

Kon je rekao i da će na sutrašnjoj sednici Kriznog štaba biti donete nove mere, ali slične onima koje su na snazi.

Dva meseca je od kako je Svetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju Covida-19,  Srbija je ušla u desetu nedelju epidemije i može se očekivati da se kriva zaraženosti spusti i na jedan odsto, kazao je on.

Na pitanje kada i da li će biti drugog talasa Kon je rekao da postoje dve mogućnosti. Da virus preživi i da se na jesen ponovo vrati ili da nestane, ali da to pouzdano sada ne možemo znati.

Član Kriznog štaba i direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović rekao je da će prelazak bolnica iz kovid u redovne biti za 7 do 14 dana i da će one tada početi da se bave redovnim poslom, a da će vrlo brzo početi i zakazivanje pregleda.

“Moraju da se testiraju svi zaposleni u bolnicama, uradi kompletna dezinfekcija”, objasnio je on.

Stevanović je dodao da je i do sada svim klinikama bilo omogućeno da primaju hitne slučajeve, a da su hemetaolgija i onkološke institucije već nastavile rad po planu pre kovid infekcije.

Izvor: covid-19.rs / Fonet / RTS / Beta

Foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Bez komentara

Ostavi komentar