Iz okoline Bosilegrada: U jednom danu usponi na planinu Valozi i Glošku planinu

U nedelju, 17. maja, u okolini Bosilegrada održana je zanimljiva, lepa, ali i naporna planinarska akcija tokom koje su planinari iz Užica, Sombora, Kraljeva, Zaječara, Niša, Surdulice, Predejana, Vranja, Leskovca i Bosilegrada uspeli da se popnu na najviši vrh planine Valozi, koji se takođe naziva Valozi i visok je 1829 metara, i na najviši vrh Gloške planine – Mečit, koji je visok 1756 metara. Planinarske akcije realizovane su na inicijativu Planinaskog kluba “Era” iz Užica, koji je organizovao šestodnevni boravak u bosilegradskom kraju, a ujedno i uspone na Milevsku planinu, planinu Valozi, Glošku planinu, planinu Crnook i planinu Besna kobila.

This image has an empty alt attribute; its file name is 306-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 307-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 308-1024x683.jpg

Čini se da je u ionako veoma atraktivnoj planinskoj oblasti Bosilegadskog Krajišta, najlepši deo programa Planinarskog kluba “Era” bio uspon na Valoge i Glošku planinu, a uzevši u obzir da je izveden u nedelju, to je okupio i planinare iz mnogih krajeva Srbije. Njih tridesetak pohodilo je Valoge i Glošku planinu, i ovo je prvo planinarsko okupljanje u bosilegradskom kraju posle ukidanja vanreednog stanja, i dobijenih preporuka Ministarstva omladine i sporta i Planinarskog saveza Srbije, kako organizovati planinarske akcije, za šta, razumljivo je, još uvek postoje i određena ograničenja.

This image has an empty alt attribute; its file name is 309-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 310-1024x683.jpg

Valozi se nalaze na severnom obodu opštine Bosilegrad i na severu Bosilegradskog Krajišta u ataru sela Gornja Lisina. Najviši vrh naziva se ili Valozi, ili Išor. Planina je do visine od 1300 metara izrazito šumovita, preovladava listopadno drveće, a onda, prema vrhu Valozi, padine su obrasle travom i izgleda da su ti pašnjaci beskonačni. I sam najviši deo Valoga nije nimalo oštar, niti je najviši vrh izražen, naprotiv, oko najvišeg vrha prostire se ogromna zaravnjena površ.

This image has an empty alt attribute; its file name is 311-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 312-1024x683.jpg

S druge strane, Gloška planina nalazi se južnije od Valoga, na granici atara sela Gornja Lisina i Donja Ljubata, a njen najviši vrh Mečit znatno je oštriji od Valoga, i kamenit je. Možda najlepši predeo u ataru Gornje Lisine jeste prevoj koji razdvaja ili spaja Valoge i Glošku planinu, čuveni Lisinski preslap. Na svom najnižem delu Lisinski preslap spušta se na 1400 metara nadmorske visine. U odnosu na Valoge, uspon sa Lisinskog preslapa na Mečit je znatno oštriji.

This image has an empty alt attribute; its file name is 313-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 314-1024x683.jpg

Iz sela Gornja Lisina postoji više pravaca za uspon na Valoge i Glošku planinu. Sve su to kružne staze. Nekada se najpre išlo na Mečit pa onda na Valoge, ali češće se usponi izvode prvo na planinu Valozi, te onda Lisinskim preslapom na Glošku planinu. Dužina bilo koje trase kreće se između 20 i 22 kilometara.

This image has an empty alt attribute; its file name is 315-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 316-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 317-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 318-1024x683.jpg

Naše planinarke i planinari su se iz Gornje Lisine uputili ka mahali Kolište, što je pravac ka Gloškoj planini, a onda su pre Kolišta skrenuli na severozapad, da bi se približili padinama Valoga. Sve do izlaska na plato Valoga bilo je vruće, sparno, a na platou je duvao vetar koji je sve učesnike akcije osvežio.

Vrh Valozi je južna strana jednakostraničnog trougla kojeg još čine vrhovi Besna kobila i Veliki Strešer na Vardeniku. Lep dan omogućio je da se sve to jasno vidi, ali i mnogo više – sve planine na jugu Srbije su se jasno ocrtavale kako u blizini, tako i prema horizontu.

This image has an empty alt attribute; its file name is 319-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 320-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 321-1024x683.jpg

This image has an empty alt attribute; its file name is 322-1024x683.jpg

Poseban ugođaj predstavljao je i prelazak veličanstvenog Lisinskog preslapa. Sa ovog prevoja uočena je blagost Valoga i surovost Mečita. I najteži deo trase bio je završni uspon na Mečit.

Uspon su vodili Nenad Aleksandrov, Slobodan Stefanović i Miroslav Dokman. Vodiči sa juga Srbije, Nenad i Miroslav, svojim gostima su na vrhovima Valozi i Mečit besedili o geografiji, istoriji i kulturi Bosilegradskog Krajišta, o akademiku Jordanu Zaharijevu i njegovim istraživanjima, o drevnim Peoncima, o izgradnji crkve Svete Trojice u selu Izvor…

Akciju je svojim učešćem obogatila i družina planinara koji su se uspešno penjali i na najviše vrhove Evrope i sveta. A kod svih onih koji su prvi put došli u okolinu Bosilegrada bilo je primetno oduševljenje prirodnim lepotama ovog planinskog područja. Uz dobru organizaciju i promociju u ovaj kraj tek treba da pristižu planinari, ljubitelji prirode i namernici. Itekako se ima šta videti, itekako ih ima ko i dočekati.

 Miroslav Dokman

Foto: Igor Nikolić / Nenad Aleksandrov / Zoran Pavlović Paća / Miroslav Dokman

Napisao/la

Мирослав Докман е роден през 1973 година в Сурдулица. По професия е дипломиран икономист. Живее и работи в Ниш. Планинар и природолюбител от ранното си детство. Участник в бройни планински експедиции и голям любител на планините на Южна Сърбия и България. Един е от основателите на планинарско-културните мероприятия в Южна Сърбия, каквито са Традиционното изкачване на Руй, Традиционното изкачване от Соко баня до Остра чука, Международното Власинско изкачване, Международното изкачване на Църноок, Международното изкачване на Радан, Международното Запланско изкачване, Празникът на планинарската свобода и достойнство в село Връмджа. Редактор на интернет страницата „Традиционно международно изкачване на Руй” и писател на планински разкази и пътеписи. Сътрудник на печатни и електронни медии в Сърбия и България: Планинарски гласник, Блиц, Народне новине, Слобода, Южне вести, б92, Радио Белград, Радио Бабушница, Нова ТВ - България, Мироглед – Перник... Сътрудник на планинарски и културни дейци от Република България. Подготвя първата си книга с планински пътеписи.

Bez komentara

Ostavi komentar