Od petka 22. maja ulazak u Srbiju bez testa, preporučio Krizni štab

Na sastanku Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Covid-19 analizirana je trenutna epidemiološka situacija i prilagođavanje mera sadašnjoj situaciji, navodi Vlada Srbije.

Počevši od petka, 22. maja, za ulazak u Republiku Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane, preporučeno je danas Vladi Republike Srbije.

Svim osobama koje ulaze na teritoriju Republike Srbije biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još uvek cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak, na sednici Vlade Srbije.

Krizni štab doneo je preporuku o otvaranju administrativnog prelaza ka Kosovu i Metohiji, stoji u saopštanju Vlade Srbije.

PCR testovi na koronavirus, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće šest hiljada dinara na teritoriji cele Republike Srbije. Za studente i maloletna lica testiranje je i dalje besplatno.

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, odlučeno je da se pojedine zdravstvene ustanove koje su bile određene za Covid bolnice postepeno vraćaju u uobičajen proces rada. U takvim ustanovama svi medicinski radnici biće testirani na koronavirus i tek nakon negativnog rezultata počeće da rade.

Klinički centar u Nišu (nova zgrada) počeće sa redovnim radom od petka, dok će Institut za ortopedsko-kliničke bolesti „Banjica“ funkcionisati redovno od ponedeljka, 25. maja.

S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, Krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu.

Svi članovi Kriznog staba, sa lekarima na čelu, apeluju na sve građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima, jer epidemija još uvek nije završena.

Aktivnost virusa jeste umnogome oslabila, ali je neophodno da se svi zajedno i dalje pridržavamo osnovnih epidemioloških mera, poput nošenja maski, redovne dezinfekcije ruku i održavanja socijalne distance, kako bismo borbu sa koronavirusom uspešno i završili, kaže se na kraju saopštenja iz Vlade Republike Srbije.

Izvor i foto: srbija.gov.rs

Napisao/la
Latest comment
  • Kakva je ovo vest iz kog izvora,kad smo videli da je vlada RS dnel odluku da od 1 juna bude pušten putnički saobraćaj bez karantina i Testa?

Ostavi komentar