a

RHMZ: U Srbiji moguće nepogode i obilnije padavine

Na snazi je i dalje narandžasti meteo-alarm za celu Srbiju, a Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da je i danas moguća pojava vremenskih nepogoda, naročito u brdsko-planinskim predelima. U pojedinim rejonima može se očekivati velika količina padavina, grad, jak i olujni vetar.

Kako je zvanično objavljeno na sajtu RHMZ-a, danas se u krajevima južno od Save i Dunava očekuju intenzivni grmlјavinski procesi sa lokalnom pojavom grada, u zoni plјuska i jakim ili olujnim vetrom, kao i količinom padavina u većini mesta od 20 do 40 mm za 24 časa, a lokalno i više, naročito na području Borskog okruga (istočna Srbija) gde može pasti i više od 60 mm za 24 časa.

Takođe na sajtu piše da su tokom 20. maja mogući nagli porasti vodostaja na bujičnim vodotocima slivova Jadra, Kolubare, Zapadne Morave, Belog i Crnog Timoka, Mlave i Peka.

Tokom jučerašnjeg dana nevreme praćeno gradom pogodilo je Sjenicu, Pešter, Rašku, Kruševac, Aleksandrovac i Trstenik i napravilo štetu na usevima i voćarskim kulturama, kao i na krovovima kuća i automobilma.

Meteorolozi kažu da je Srbija pod uticajem tople, ali vlažne vazdušne mase, te se očekuju obilnije padavine. Do kraja dana može pasti i do 40 litara kiše po metru kvadratnom.

U Beogradu kiša i pljuskovi, u pojedinim delovima grada moguće i vremenske nepogode.

Najviša dnevna temperatura od 19 na severu do 26 stepeni jugu zemlje.

Uveče prestanak padavina, a tokom noći delimično razvedravanje, kažu u RHMZ-u.

Prema zvaničnoj prognozi, u četvrtak na severu i zapadu pretezno sunčano, u većini mesta vetrovito sa umerenim i jakim severnim i severozapadnim vetrom. U ostalim krajevima Srbije umereno do potpuno oblačno, na jugu i istoku mestimično sa kišom. Uveče i u tim krajevima prestanak padavina, a tokom noći i razvedravanje.

U petak i subotu sunčano i umereno toplo, dok će u nedelju i prvoj polovini naredne sedmice biti promenljivo, ponegde sa kišom i lokalnim pljuskovma. Temperatura oko i malo ispod pročenih vrednosti za ovaj period godine.

AMSS: Oprezno u vožnji zbog kiše i mogućih odrona

Zbog povremenog jakog vetra i čestih odrona uslovljenih ovakvim vremenom, potreban je poseban oprez za volanom, kažu iz Auto-moto Saveza Srbije.

Posebna pažnja potrebna je i na deonicama puteva na kojima se zbog povremeno jačih pljuskova u kolotrazima i udubljenjima nađe veća količina vode zbog koje mogu lako da izgube kontrolu nad upravljačem, jer tada vozilo može naglo da promeni putanju kretanja u neželjenom pravcu.

Iz AMSS-a poručuju vozačima da, ukoliko naiđu na područje koje je zahvaćeno nevremenom, naprave pauzu u vožnji i zaustave vozilo na prvom parkingu ili nekom drugom bezbednom mestu dok se vremenski uslovi ne poboljšaju.

P. Videnov (izvor: RHMZ / RTS / Tanjug)

Foto: Stefan Pavić

Napisao/la

Petar Videnov je rođen 1970. godine. Iako agronom po profesiji, u celosti se posvećuje novinarstvu. Novinarsku karijeru počinje u radio-televiziji Caribrod 1995. godine, gde kao novinar, voditelj i urednik već 21 godinu učestvuje u kreiranju i stvaranju raznovrsnih radijskih i televizijskih emisija, dokumentarnih filmova, reportaža i intervjua na bugarskom i srpskom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje negovanju kulture i tradicije bugarske nacionalne zajednice u Srbiji. Novinar-urednik (1999-2000), član uređivačkog kolegijuma (2000-2002) i glavni i odgovorni urednik RT Caribrod (2002-2003) i (2009-2011). Dugogodišnji saradnik Novinsko-izdavačke ustanove „Bratstvo“ i istoimenog nedeljnika na bugarskom jeziku. Saradnik elektronskih i štampanih medija u Srbiji i Bugarskoj, a posebno Radio-televizije Srbije - „TV Žurnal na bugarskom jeziku“. Dopisnik nacionalnog bugarskog časopisa “Lov i ribolov“. Sa Agencijom za kinematografsku i televizijsku produkciju “Positive Production” iz Dimitrovgrada radio na izradi više dokumentarnih filmova i emisija – reditelj i scenarista dokumentarnih filmova „Trio Forte“ i „Zlatan Dudov“. Jedan od osnivača Udruženja građana „Emblema“ i Internet Portala „Far“. Bavi se publicistikom. Autor knjige „Po lovdžijski“. Član NUNS-a i međunarodne federacije novinara IFJ. Dobitnik značajnih novinarskih nagrada i priznanja na domaćim i međunarodnim medijskim festivalima.

Bez komentara

Ostavi komentar